Teiginiai

Naujausias Irano elektrinis dronas sustojo Irake pasikrauti baterijas.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įrašas nėra susijęs su balandžio 13 dienos Irano ataka Izraeliui. Jis buvo nufilmuotas dar vasario mėnesį, kai pro Sirijos teritoriją skridęs greičiausiai Iranui priklausantis karinis dronas įsipainiojo į elektros laidus.

Melo detektoriaus komentaras

Mažiau nei pusės minutės trukmės vaizdo įraše nufilmuotas karinis dronas, įstrigęs tarp elektros tinklų. Vaizdais pasidalinę socialinių tinklų vartotojai ironizavo, kad tai – naujausias Irano elektrinis dronas, sustojęs Irake pasikrauti baterijas.

Vaizdo įrašas sulaukė dėmesio iš karto po to, kai Iranas sudavė smūgį Izraeliui, į jo teritoriją paleisdamas daugiau nei 200 dronų ir raketų.

Klaidinančios žinutės

Vis dėlto, atvirkštinė vaizdų paieška parodė, kad elektros laiduose besisupantis karinis dronas nėra susijęs su balandžio 13 dienos Irano ataka. Ieškant to paties vaizdo įrašo kopijų, internete galima aptikti keletą pranešimų, kuriuose naudojami tie patys drono kadrai (čia).

Juose aprašomas vasario 20 dienos įvykis, kai nenustatytas dronas pataikė į elektros kabelius Qamar al-Din mieste, esančiame Al-Hasakah regione, Šiaurės Rytų Sirijoje (čia). Ta pati informacija pateikiama ir portale syria.tv (čia). Čia vasario 21 d. publikuotame straipsnyje nurodoma, kad vietos šaltiniai spėja, jog dronas galėjo priklausyti Irano pajėgoms ir skrido bombarduoti vienos iš Tarptautinės koalicijos bazių, esančių Al-Shaddadi miesto apylinkėse, tačiau pakeliui įsipainiojo į telekomunikacijų laidus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją