Teiginiai


Iš Sacharos į Europą atslinkęs dulkių debesis buvo sukeltas dirbtinai. Tai įrodo vaizdo įrašas.

Verdiktas


Melas. Tai yra apkirptas vaizdo įrašas iš 2019 m., kuriame naudojamos derliaus nuėmimo mašinos Brazilijos laukuose. Originaliame vaizdo įrašo matoma žalia žolė, kuri įrodo, kad derliaus nuėmimo mašinos yra žemės ūkio lauke, o ne dykumoje. Sacharos dulkių debesys yra anksčiau pasiekę Europą, bet pastaraisiais metais fiksuojamas išaugęs tokių epizodų intensyvumas ir dažnumas.

Melo detektoriaus komentaras


„Sacharos dulkių gamyba“, – teigia vienas socialinių tinklų naudotojas. Nors „dulkių gamyba“ atrodo įspūdingai, tačiau „Google“ atvirkštinė vaizdų paieška atskleidžia, kad vaizdo įrašu internautai dalinosi ir anksčiau. Pavyzdžiui, 2022 m. „Youtube“ įkeltas toks pat vaizdo įrašas ir jame teigiama, kad Iš Afrikos atkeliavusios dulkės sukėlė debesis virš Ispanijos (čia).

Melagingos žinutės

Vis dėlto vaizdo įrašas yra iš braziliško „YouTube“ kanalo „Agroband“, kuriame įkeltas ne vienas vaizdo įrašas apie žemės ūkį. Socialiniuose tinkluose platinamuose nuorodose matomas apkarpytas „Agroband“ vaizdo įrašas iš 2019 m., kurį galima atpažinti iš identiškų traktorių ir derliaus nuėmimo mašinų (čia). Panašius vaizdo įrašus galima rasti čia.

Socialinių tinklų naudotojai tyčia apkarpė vaizdo įrašą, kad nesimatytų po dešine puse esančios augmenijos. Fone taip pat matosi žalios kalvos, o tai neprimena Sacharos kraštovaizdžio.

Sacharoje sezoniškai siaučia audros, kurios pakelia dykumos smėlį ir dulkes į orą. Mažesnės dalelės išsilaiko ore ir yra nupučiamos vėjo link Europos. Šių metų balandį labiausiai nukentėjo Ispanijos Iberijos pusiasalis, nors kiek mažesni oro taršos šuoliai buvo užfiksuoti ir kai kuriose Šveicarijos, Prancūzijos ir Vokietijos dalyse (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją