Teiginiai

Jordanijos princesė Salma bint Abdullah numušė 6 Irano dronus.

Verdiktas

Melas. Nėra jokių įrodymų, kad Jordanijos princesė Salma bint Abdullah būtų dalyvavusi atremiant Irano dronų ataką. Socialiniuose tinkluose paskleista žinutė paremta suklastota antrašte.

Melo detektoriaus komentaras

Balandžio mėnesį socialiniuose tinkluose praūžusi istorija apie narsią Jordanijos princesę, neva numušusią 6 iš daugiau nei 300 Irano paleistų dronų, daugeliui pasirodė įtikinama, mat princesė iš tiesų yra karo pilotė. Vis dėlto, gandai apie Salmos bint Abdullah vaidmenį atremiant Irano ataką kilo iš netikros naujienos.

Kai kurie, pasidalinę žinia apie princesę, savo šaltiniu nurodė straipsnį mados ir pramogų žurnale „Emirates Woman“, kurio antraštėje skelbiama: „Pranešama, kad Jordanijos princesė Salma per naktį numušė 6 Irano dronus“. Ekrano nuotraukoje matyti, kad straipsnio autorė yra Ruman Baig, jis buvo publikuotas balandžio 14 dieną.

Klaidinanti žinutė

Taip pat iškarpoje pateikta pirma straipsnio pastraipa: „Jordanijos princesė Salma bint Abdullah dar kartą pademonstravo savo nepalaužiamą atsidavimą žmogiškumui audringų konfliktų fone.“

Atlikus paiešką internete pagal šią pastraipą iš tiesų galima rasti straipsnį oficialiame žurnalo „Emirates Woman“ portale, tačiau jis niekaip nėra susijęs su balandžio 13 dienos įvykiais, kai Izraelio pusėn buvo paleisti Irano dronai.

Autorės Ruman Baig straipsnis iš tiesų buvo publikuotas 2023 metų gruodžio 15 dieną. Jam iliustruoti panaudota ta pati princesės Salmos bint Abdullah nuotrauka, kaip ir socialiniuose tinkluose išplatintoje iškarpoje (čia). Originalaus straipsnio antraštėje rašoma: „Jordanijos princesė Salma vadovauja karinių oro pajėgų iniciatyvai į Gazos ruožą skraidinti medikamentus“. Straipsnyje akcentuojama pirmosios Jordanijos karinių oro pajėgų moters pilotės ryžtas padėti tiems, kuriems to labiausiai reikia, siunčiant medikamentus.

Kairėje – suklastota antraštė, dešinėje – straipsnio originalas

Taip pat paminimos kelios princesės biografinės detalės, pavyzdžiui, Pietų Kalifornijos universitete įgytas archeologės diplomas.

Tame pačiame portale balandžio mėnesį pasirodė dar vienas straipsnis apie Salmą bint Abdullah, kuriam iliustruoti ir vėl panaudota ta pati monarchės nuotrauka, tačiau ir jis nėra susijęs su Irano ataka. Balandžio 10 dieną publikuoto straipsnio antraštėje rašoma: „4 kartus Jordanijos princesė Salma pasirodė esanti ambicingiausia monarchė“ (čia). Straipsnio autore taip pat nurodoma Ruman Baig, tik šį kartą jame aptariama daugiau biografinių faktų iš princesės gyvenimo. Dar kartą minimos studijos universitete ir karinė tarnyba Jordanijos karinėse oro pajėgose, tačiau apie jokius konkrečius karinius veiksmus, kuriuose princesė būtų dalyvavusi, nekalbama.

Nėra jokių įrodymų, kad Salmą bint Abdullah būtų dalyvavusi atremiant Irano ataką, šia žinia nesidalino nė viena patikima žiniasklaidos priemonė nei pati princesė. Socialiniuose tinkluose paskleista informacija paremta melagingomis antraštėmis. „Reuters“ žurnalistams susisiekus su karališkaisiais Jordanijos rūmais šie atsisakė įvykį komentuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją