Teiginiai


Užrašas autobuse latvių ir rusų kalbomis [pateikiama užrašo vertimą į lietuvių kalbą, – aut. past.] „Dėmesio! Vietos rusakalbiams yra tik autobuso gale“ atspindi Latvijos poziciją.

Verdiktas

Rygos viešojo transporto operatorius patvirtino, kad užrašas, nurodantis rusakalbiams sėsti tik autobuso gale, yra provokacija. Vietos policija dėl užrašo nuotraukų, diskriminuojančių rusų kalba kalbančiuosius pradėjo tyrimą. Šiame įraše pateikiama informacija yra melaginga.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose išplatinta lipduko, rasto autobuse Latvijoje, nuotrauka. Ant lipduko matomi užrašai latvių ir rusų kalbomis, reiškiantys, kad rusakalbiai gali užimti tik galines autobuso vietas. Socialinių tinklų vartotojai pasitelkė nuotrauką, siekdami įrodyti, kad rusakalbiai Latvijoje patiria segregaciją, o užrašas yra oficiali Latvijos pozicija ir rusų kalba kalbančiuosius.

Tai – netiesa. Rugsėjo 19 d. Latvijos naujienų agentūra LETA pranešė apie galimai Latvijos viešajame transporte pastebėtą lipduką, kurio atsiradimo aplinkybes tiria vietos policija, taigi, ant jo pateikiamas užrašas laikomas nusikalstama veikla, o ne oficialia šalies pozicija.

Be to, „Twitter“ vartotojams pasidalinus šia nuotrauka Rygos viešojo transporto operatoriaus anketa pakomentavo, jog skelbiama informacija – klaidinga ir yra laikoma provokacija. Vėliau nuotrauką paskelbęs vartotojas pasidalinimą ištrynė, tačiau „Rīgas satiksme“ paliktas komentaras išliko. Tą pačią poziciją, kad įrašai pateikti nuotraukoje yra provokacija ir neatitinka realybės, Rygos viešojo transporto operatorius patvirtino ir vietos faktų tikrinimo organizacijoms Truthmeter ir Delfi Latvija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją