Socialinių tinklų vartotojų dėmesį patraukęs vaizdo įrašas buvo nufilmuotas Rusijoje, Krasnodaro srityje. 2020 m. kovo 27 d. Rusijoje įsigalėjo naujas būdas transportuoti galimai COVID-19 sergančius pacientus. Tai turėjo būti atliekama patalpinus galimai užsikrėtusį asmenį į izoliuotą sarkofagą. Komandą, kuri transportuotų tikėtiną ligonį, turėjo sudaryti gydytojas, paramedikas, seselė ir vairuotojas.

Taigi, šiame vaizdo įraše matoma tokia scena – galimai užsikrėtęs virusu vaikas transportuojamas greitosios pagalbos automobiliu uždarame sarkofage. Jį lydi medikai ir galimai vaiko motina. Iki šiol internete galima aptikti du panašią sceną vaizduojančius vaizdo įrašus.

Klaidinanti žinutė

Svarbu pabrėžti tai, kad praėjusių metų pavasarį pasaulis dar neturėjo vakcinos nuo COVID-19, apie viruso plitimą buvo žinoma kur kas mažiau, manyta, kad mirtingumas nuo viruso yra žymiai didesnis, nei pasirodė vėliau.

Tiesa, net ir tuo metu, kai nebuvo žinoma jokių aiškių būdų, kaip apsiginti nuo sparčiai plintančio viruso, įraše matomas galimų ligonių gabenimo būdas atkreipė Vaiko teisių komisarės Krasnodaro srityje Tatjanos Kovaliovos dėmesį po to, kai internete pasirodė komentarų apie tai, kad vaikui tokia kelionė galėjo būti psichologiškai žalojanti, vaikus gali gąsdinti speciali ligoninės darbuotojų apranga.

Portalui gazeta.ru T. Kovaliova patvirtino, kad apie vaizdo įrašą yra žinoma, ieškomas originalus jo šaltinis, o aplinkybės, kuriomis vaikas prievarta gabentas uždarame sarkofage, tiriamos, tačiau plačiau pakomentuoti atsisakė. Vėliau žiniasklaidoje nepasirodė pranešimų apie tai, ar pavyko rasti vaizdo įrašo autorių.

Socialinių tinklų vartotojų dėmesį patraukusiame vaizdo įraše garso takelis paaštrintas ir pagarsintas, siekiant pabrėžti, kad vaikas yra kankinamas, tačiau originalioje, ilgesnės trukmės įrašo versijoje ta pati situacija atrodo ne tokia dramatiška. Vaiką talpinant į uždarą transportavimo sarkofagą prie jo prieina vienkartiniais apsauginiais drabužiais apsirengusi moteris, kuri mažąjį pacientą nuramina ir vaikas sarkofage įkeliamas į automobilį šiek tiek ramesnis. Vėliau ta pati moteris įlipa į greitosios pagalbos automobilį. Iš įrašo neįmanoma tiksliai nustatyti, ar moteris yra vaiko motina, ar medikė.

„Youtube“ platformoje taip pat paskleista klaidinga informacija, esą įraše matoma priverstinės evakuacijos scena, kuria prisidengus iš tėvų atimami vaikai. Prie pasidalinto vaizdo įrašo pateikiama nuoroda į straipsnį apie Rusijos vyriausybės priimtą sprendimą paskelbus nepaprastą padėtį evakuoti gyventojus iš teritorijos. 2020 m. Rusijoje plintant naujajam koronavirusui ši teisė suteikta ir federalinės valdžios atstovams, tačiau, kaip nurodoma tame pačiame straipsnyje, 2020 m., Rusijoje pasiekus COVID-19 protrūkio piką, teise įvesti nepaprastąją padėtį nepasinaudota.

Išvados

Socialiniuose tinkluose pasklidusiu vaizdo įrašo bandoma išgąsdinti jį mačiusius, esą įraše vaizduojami ne medikai, o vaiką sunaikinti išvežantys žmonės. Tai – netiesa. Šis įrašas buvo nufilmuotas 2020 m. pavasarį Rusijoje, Krasnodare (pirmoji įrašo versija aptikta balandžio 13 d.), kai apie COVID-19 buvo žinoma kur kas mažiau, nebuvo aiškių viruso gydymo būdų nei išrastų vakcinų, nebuvo žinoma, kaip tiksliai žmonės virusu užsikrečia ir koks iš tiesų yra mirtingumas nuo jo. Dėl šios priežasties kai kurios tuo metu naudotos priemonės gali pasirodyti barbariškos. Remiantis turima informacija aišku, kad galimai COVID-19 užsikrėtęs vaikas medikų tiesiog buvo išgabentas į artimiausią ligoninę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)