Socialinių tinklų vartotojai, siekdami įtikinti, kad vakcinos nuo COVID-19 daro žalą žmonių sveikatai, pasinaudojo JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro šių metų spalio 21 dieną parengta prezentacija, kurioje pristatomos naujausios žinios apie COVID-19 vakcinų saugumą.

Manipuliatyvi žinutė

Viename prezentacijos lape kalbama apie retus miokardito ir perikardito atvejus, įvykusius daugiausia po vakcinacijos antrąja iRNR tipo vakcinų doze. Informacija apie šiuos šalutinius reiškinius, kuriuos daugiausia patyrė paaugliai ir jauni suaugusieji vyrai, buvo surinkta per spontaniškų pranešimų apie nepageidaujamus vakcinų poveikius sistemas.

Nors JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras miokarditą ir perikarditą įvardijo kaip retą šalutinę reakciją į iRNR tipo vakcinas, toje pačioje prezentacijoje, o ir oficialioje organizacijos svetainėje pabrėžiama, kad pasitaikę atvejai buvo greitai išgydomi – pacientai gerai reagavo į skiriamus vaistus ir netrukus pasijuto geriau.

Nepaisant nedidelės širdies uždegimo rizikos, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras ir toliau rekomenduoja visus, vyresnius nei 5 metų amžiaus, vaikus ir suaugusiuosius pasiskiepyti nuo COVID-19, nes retai pasitaikančių šalutinių poveikių rizika atsveria potencialų pavojų sveikatai, galintį kilti susirgus COVID-19.

Ankstyvas populiacijos tyrimas, kuris vis dar laukia kitų mokslininkų patvirtinimo, parodė, kad tarp paauglių ir jaunų suaugusiųjų rizika susirgti širdies uždegimu yra 6 kartus didesnė susirgus COVID-19 nei po vakcinacijos.

Išvados

Nors JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodo, kad miokarditas ar perikarditas gali būti laikomi reta šalutine reakcija į iRNR tipo vakcinas nuo COVID-19, dažniausiai pasitaikančia tarp paauglių ir jaunų suaugusiųjų vyrų, išvadose taip pat nurodoma, kad ši reakcija pasireiškia lengvai ir pasitelkus reikiamus vaistus yra greitai išgydoma. Rizika susirgti širdies uždegimu susirgus COVID-19 net ir paauglių ir jaunų suaugusiųjų grupėje yra kelis kartus didesnė nei pasiskiepijus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės