Vaizdo įrašas, papildytas ironiškais komentarais apie koronaviruso pandemijos valdymą Lietuvoje, iš tiesų buvo nufilmuotas Indijoje, Delyje.

Nepateikus papildomo konteksto gali susidaryti klaidingas įspūdis, esą tokia medicininų kaukių siuvimo praktika yra normali. Iš tiesų, vaizdo įrašas buvo nufilmuotas 2020 m. pavasario pradžioje, kai COVID-19 atvejų skaičiai visame pasaulyje dar tik pradėjo augti. Ši vaizdo ištrauka, kurioje vaizduojami nešvarioje patalpoje be pirštinių ar kitokių higienos priemonių kaukes siuvantys, o paskui jas tiesiog ant žemės metantys, vyrai, buvo parodyta specialiame „India Today“ reportaže pavadintame (aut. past. – pateikiame pavadinimo vertimą į lietuvių kalbą) „Operacija koronaviruso kaukės: Delyje pričiupti fabrikai, gaminantys netikras kaukes. Specialus „India Today“ reportažas“.

Reportaže, 2020 m. kovo 26 d. savo „Youtube“ paskyroje pasidalino patys „Indie Today“. Jame pasakojama, kad šalyje ėmus augti COVID-19 atvejų skaičiams kai kurie nesąžiningi verslininkai nusprendė pasipelnyti, įrengdami nelegalius improvizacinius kaukių gaminimo fabrikus, kuriuose žmonės dirba nesilaikydami jokių higienos normų, o kaukės prieš dedamos į pakuotes nėra sterilizuojamos. Vieno tokio fabriko vadovas vaizdo įraše tvirtina, kad šių kaukių sterilizuoti nereikia ir jis niekada to nedaro. Nors reportaže neminima, ką dėl tokių fabrikų egzistavimo žada daryti Indijos vyriausybė, akivaizdu, kad tokia kaukių gamybos praktika šioje šalyje taip pat laikoma skandalinga – tai nėra priimtinas standartas.

Reaguodamas į „India Today“ tyrimą, Nephron klinikos vadovas Dr. Sanjeev Bagai atkreipė dėmesį, kad kaukių daugiausia reikia sveikatos srityje dirbantiems asmenims, medikams, o eiliniams žmonėms jų nešioti nerekomenduojama (aut. past. – atkreipiame dėmesį, kad šiuos žodžius S. Bagai sakė pandemijos pradžioje, 2020 m. kovą). S. Bagai teigimu, juodosios kaukių rinkos klestėjimą skatina ir eilinių žmonių elgesys, kai medicininės kaukės imtos pirkti nepagalvojus, kam jų reikia labiausiai, todėl šalis patiria medicininių priemonių trūkumą.

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad nepaaiškinus konteksto, kaip ir kodėl buvo nufilmuotas šis vaizdo įrašas, jis gali klaidinti žiūrovus, įtikėjusius, kad tokia kaukių gamybos praktika yra įprasta, normali. Tai gali sukelti baimę dėl medicininių priemonių patikimumo. Įsigyjant medicinines priemones svarbu atidžiai apžiūrėti pakuotę, patikrinti informaciją, esančią ant pakuotės ir nepirkti arba nenaudoti medicininės priemonės, kuri, jei turi būti laikoma sandarioje pakuotėje, yra pažeista, nešvari, netvarkinga.

Vis dėlto, vaizdo įrašas, pasklidęs socialiniuose tinkluose, neturi būti naudojamas kaip pavyzdys, norint parodyti, kaip gaminamos medicininės kaukės. Jame panaudoti kadrai iš specialaus žurnalistinio tyrimo, kuriuo metu atskleista netikrų medicininių kaukių gamybos rinka Indijos sostinėje Delyje. Vaizdo įraše aiškiai parodoma, kad nei žurnalistai, nei įrašą matantys žmonės nelaiko tokios kaukių gamybos praktikos normalia, standartine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)