Teiginiai


Paskyroje „Pilietis“ pasirodė įrašas su tokia informacija [kalba netaisyta, – aut. past.]: „Lietuvoje įsigaliojo draudimas atvykti rusų turistams

Tokią pačią tvarką nustatė šiuo metu rusofobiškiausios, be Ukrainos, valstybės Latvija, Estija ir Lenkija. Šiose šalyse valdančios klikos bando visus įtikinti, kad totalinė segregacija nacionaliniu, etniniu pagrindu nėra joks fašizmas, nacizmas ir toks bazinių tarptautinės teisės – Visuotinės Žmogaus teisių deklaracijos, Europos Žmogaus teisių konvencijos ir kt. – grubus pažeidimas neprieštarauja tarptautinei teisei, nereabilituoja fašizmo ir negaivina nacizmo“.

Verdiktas


Lietuvos kariuomenės analitikai rugsėjo 19 d. perspėjo, kad priešiškų šaltinių skleidžiama propaganda rugpjūtį išskirtinį dėmesį skyrė Lietuvos-Rusijos santykių temai. Lyginant su liepa, rugpjūtį dezinformacijos srautas augo, o propagandiniai šaltiniai teigė, kad Lietuva neva kyla prieš Europos Sąjungos vertybes, varžo žmogaus teises ir segreguoja turistus tautiniu ir pilietiniu pagrindu. Analitikų teigimu, Lietuvai klijuotos „fašizmo“ ir „nacizmo“ etiketės. Kadangi „Plietis“ įrašas atitinka tokį ekspertų išsakytą naratyvą, galima teigti, kad jame platinama Rusijos dezinformacija.

Melo detektoriaus komentaras


Lietuvos kariuomenės analitikai paskelbė, kad rugpjūčio mėn. identifikuoti 505 atvejai, turinys neigiamos informacinės veiklos bruožų. Nors ir ne visi, dauguma atvejų buvo susiję su siūlymais nutraukti Šengeno turistinių vizų išdavimą Rusijos piliečiams. Lietuvai klijuotos „fašizmo“ ir „nacizmo“ etiketės. Nedraugiškų šaltinių naratyve, taip pat bandyta todėl sumenkinti Lietuvos suverenitetą, teigiant, kad šalis esą nėra savarankiška.

Manipuliatyvi žinutė

„Lietuvos užsienio reikalų ministro iniciatyva dėl Rusijos vykdomos karinės agresijos prieš Ukrainą nutraukti Šengeno turistinių vizų išdavimą jos piliečiams buvo viena pagrindinių temų, kuri dominavo priešiškoje informacinėje aplinkoje. Propagandiniai šaltiniai teigė, kad neva Lietuva kyla prieš Europos Sąjungos pamatines vertybes, varžo žmogaus teises ir segreguoja turistus tautiniu bei pilietiniu pagrindu“, – buvo nurodoma Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento pranešime.

Sankcijas ir suvaržymus Rusijai vadinti „rusofobiškais“ taip pat neteisinga. Rusija Ukrainoje sukėlė žiaurių karą, kuriame fiksuojami karo nusikaltimai. Už juos Europos Sąjungoje jau siūloma surengti tribunolą.

Taip pat, remiantis JAV valstybės departamento analitikais, vienas iš pagrindinių Rusijos propagandos naratyvų yra tai, kad „Rusija yra auka“, o visi, kurie drįsta tuo abejoti, vadinami „rusofobais“. JAV valstybės departamentas šią informaciją paviešino iki karo – dar šių metų sausio mėn., tai parodo, kad Rusijai tokia propagandos taktika nėra naujiena.

Paskyra „Pilietis“ taip pat jau ne pirmą kartą platina dezinformaciją, susijusią su Rusijos sukeltu karu Ukrainoje – pavyzdžiui, ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją