Teiginiai


„Vaizdo įrašas: Ukrainiečiai šaltakraujiškai sušaudė 11 rusų karo belaisvių“ – publikacija su tokia antrašte pasirodė portale paranormal.lt (čia). Straipsnyje teigiama, kad socialiniuose tinkluose plintančiuose vaizdo įrašuose, regis, užfiksuota, kaip Ukrainos pajėgos įvykdo egzekuciją 11 rusų karo belaisvių. Šiuos vaizdo įrašus patvirtino „New York Times“. Straipsnyje taip pat tikinama, jog „akivaizdu, kad vėliau belaisviams buvo įvykdyta mirties bausmė“.

Verdiktas


Bent kol kas nėra aiškių įrodymų, kad Ukrainos kariai „šaltakraujiškai sušaudė 11 rusų karo belaisvių“, todėl šio teiginio negalima laikyti tiesa. Vaizdo įrašų, kuriuose matyti Ukrainos ir Rusijos karių susirėmimas, po kurio ant žemės kraujo klane guli mažiausiai 11 kareivių, autentiškumą patvirtino „The New York Times“ ir „BBC Reality Check“, tačiau konstatuojama, kad iš vaizdo įrašų taip ir neaišku, kodėl žuvo Rusijos kareiviai.

Melo detektoriaus komentaras


Vaizdo įrašus pirmiausia išplatino Ukrainos naujienų ir socialinės žiniasklaidos kanalai, naudoję juos savo ginkluotųjų pajėgų kariniam meistriškumui pagirti. Tačiau Rusijoje šie vaizdo įrašai sukėlė audringą reakciją ir kaltinimų bangą, jog Ukrainos kariai elgiasi nežmoniškai.

Vaizdo įraše užfiksuotas incidentas įvyko lapkričio 12 d. ar anksčiau, Makiivkos kaime, esančiame fronto linijoje Luhansko regione. Tos dienos ir lapkričio 13-osios vakarą ukrainiečių tinklalapiuose pasirodė filmuota medžiaga, paimta iš drono, kurioje matyti rusų kareivių kūnai, gulintys ant žemės nuniokos sodybos kieme.

Lapkričio 17 dieną pasirodė kita to paties incidento filmuota medžiaga – šį kartą nufilmuota Ukrainos karių įvykio vietoje. Jame matyti, kad Ukrainos kariai yra sodybos kieme ir įsako rusų kareiviams, kurie pasislėpę pašiūrėje, išeiti.

Vaizdo įrašuose matyti, kaip ant žemės guli apie 10 kareivių, kuriuos galima identifikuoti kaip rusus. Du iš šalia stovėjusių ukrainiečių atrodo atsipalaidavę ir nukreipia šautuvus į žemę.

Tačiau staiga viskas pasikeičia, kai 11-asis rusų karys išeina iš pašiūrės ir pradeda šaudyti į vieną iš Ukrainos karių. Analizuojant kadrą po kadro matyti, kad vienas Ukrainos karys pakelia šautuvą ir nusitaiko į rusų užpuoliką. Tačiau šioje vietoje vaizdo įrašas baigiasi ir neaišku, kas įvyko, o jau kitame įraše rodomos pasekmės – kraujo klane gulintys rusų karių kūnai.

Kai šie įrašai pasirodė viešumoje, pirmoji sureagavo Rusija. Lapkričio 18 d. Rusijos gynybos ministerija paskelbė apie Ukrainos kariuomenės įvykdytą egzekuciją Rusijos kariams, kurie bandė pasiduoti.

Rusijos atstovo prie JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis parašė laišką JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui, pranešdamas „apie naujus įrodymus apie Ukrainos netinkamą elgesį su rusų karo belaisviais ir prašydamas sustabdyti Kijevo vykdomus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus“.

Lapkričio 20 dieną Ukrainos vicepremjerė Olga Stefanišyna paskelbė, kad Ukrainos valdžia atliks incidento tyrimą. Tačiau ji pridūrė, kad Ukraina nėra suinteresuota jokiomis egzekucijomis: ji suinteresuota išsaugoti kuo daugiau rusų karo belaisvių gyvybių, kad juos būtų galima iškeisti į ukrainiečius.

Ukrainos generalinė lapkričio 22 dieną pranešė, kad Luhansko apygardos prokuratūra pradėjo tyrimą apie Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų karių įvykdytą išdavystę – esą imituodami pasidavimą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariams, Rusijos kariai atidengė ugnį į Ukrainos gynėjus. Tokie veiksmai draudžiami tarptautinės humanitarinės teisės.

JT Žmogaus teisių biuro atstovė Marta Hurtado lapkričio 18 dieną pareiškime „Reuters“ sakė: „Žinome apie vaizdo įrašus ir juos tiriame“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją