Portale „Alkas“ paskelbtas abejones skiepais bei Galimybių pasu keliantis Tomo Baranausko straipsnis „Tariamoji kova su virusu ir jos tikroji prasmė“. Jame manipuliuojama keliais teiginiais, kurių tikroji prasmė yra visai kita.

Manipuliacija: Galimybių pasas – tik prievartos skiepytis priemonė

Straipsnio autorius teigia, neva Galimybių pasas tėra prievartos skiepytis priemonė. Iš tiesų Galimybių pasą gali gauti asmenys, gavę neigiamą COVID-19 testo rezultatą, pasiskiepiję nuo COVID-19 arba persirgę COVID-19.

Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija, atsakinga už Galimybių pasų tvarką, skelbia, kad Galimybių pasas yra pagalbinė priemonė kovoje su pandemija. Tačiau ji nepaneigia galiojančių teisės aktų reikalavimų laikytis saviizoliacijos režimo sergant COVID-19 liga, taigi, sergant nėra jokių pokyčių – turi Galimybių pasą ar ne.

Manipuliacija: ligoninėse netrūksta vietų

Autorius rašo: „vis neužmirštama pagraudenti apie neva persipildančias ligonines“. Jis manipuliuoja teiginiais, kad planuojama uždaryti Jonavos ligoninę, todėl jei ligoninės iš tiesų būtų persipildžiusios, ligonius hospitalizuotų Jonavoje, bet tai nevyksta – vadinasi, ligoninės neperpildytos.

Tai – ne tiesa. Ligoninės iš tiesų persipildo. Vilniaus regione sergantiesiems COVID-19 jau trūksta pusšimčio lovų. Savivaldybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) šiuo metu tenka spręsti, kurioje gydymo įstaigoje atidaryti dar vieną kovidinį skyrių.

LSMU Kauno ligoninė yra didžiausia šalyje COVID-19 ligoninė. Joje vietų taip pat trūksta.

„Ir vėl esame didžiausia šalyje COVID-19 ligoninė. Šiuo metu gydome per 180 koronaviruso ligonių, nuolat užpildyti abu kovidiniai reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriai Šilainių ir Aukštųjų Šančių padaliniuose. Maža to, dar 20 vietų su deguonimi COVID-19 ligai gydyti nuo spalio 20-osios įrengėme Hipodromo g. 13 padalinyje, Vidaus ligų skyriuje. Tai reiškia, kad dar labiau teks riboti kitas medicinines paslaugas, nes bendras įvairių ligų sergamumas tik didėja, o terapiniai padaliniai jau perpildyti“, – rašoma ligoninės feisbuko paskyroje.

Faktas, kuriuo autorius manipuliuoja, yra planuojamas Jonavos ligoninės uždarymas. Tačiau tai nereiškia mažesnio lovų skaičiaus – tai reiškia tik valdymo pokyčius. Savivaldybės gali arba sujungti savo sveikatos priežiūros įstaigas į vieną – Savivaldybės sveikatos centro – darinį, arba sudaryti sutartis su valstybinėmis įstaigomis ir tapti jų skyriais.

Melas: vakcinos neapsaugo nuo viruso platinimo

„Kad vakcinos apsaugo? Žinoma, kad neapsaugo – ypač nuo viruso platinimo“, - rašo T. Baranauskas. Vakcinavimasis apsaugo nuo sunkių COVID-19 formų, komplikacijų, išretina mirties atvejus. Taip pat mažina užsikrėtusiųjų skaičių, o pats nesirgdamas viruso ir neplatini. Taigi, mažiau sergančiųjų reiškia ir mažesnį viruso platinimą.

  • Šaltiniai
  • https://www.lrt.lt/naujienos/sveikata/682/1523065/vilniaus-savivaldybes-atstove-regione-ligonines-perpildytos-truksta-pussimcio-lovu
  • https://klaipeda.diena.lt/naujienos/kaunas/miesto-pulsas/kaune-epidemiologine-situacija-kaista-dalis-padaliniu-perpildyti-1048273
  • https://www.jonava.lt/gyventojams/naujienos/29/sveikatos-reforma-jonavoje-siekiama-issaugoti-visas-paslaugas:9755
  • https://gp.esveikata.lt/
  • https://eimin.lrv.lt/lt/
  • https://koronastop.lrv.lt/lt/vakcina
  • https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/covid-19-vakcinos-ko-tiketis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės