Teiginiai

EK pirmininkė Ursula von der Leyen važiojama taršiu automobiliu.

Verdiktas

Manipuliacija. Nuotraukoje Ursula von der Leyen nufotografuota prieš daugiau nei dešimt metų – tada ji pradėjo dirbti Vokietijos gynybos ministerijos ministre. Dėl atliekamų pareigų svarbos, EK pirmininkė, kaip ir kitų šalių vadovai (įskaitant Lietuvos), vežiojami šarvuotais automobiliais. EK, atsiradus galimybei, žada įsigyti šarvuotą elektromobilį.

Melo detektoriaus komentaras

„Pirmoji Europos dama išlipa iš automobilio Audi A8, kuris sveria 3,8 tonos, su 12 cilindrų benzininiu varikliu, kurio galia 6,3 l, 500 arklio galių (AG/s), ir ragina visus europiečius pereiti prie elektromobilių, nes reikia labiau pasistengti apsaugant klimatą“, – tokiu pat įrašu ir nuotrauka dalinasi ne vienas internautas socialiniame tinkle „Facebook“.

Nors nuotraukoje esanti moteris tikrai yra Ursula von der Leyen, bet internautai pateikia šią nuotrauką ir anksčiau minėtą įrašą be itin svarbaus konteksto.

„Melo detektorius“ atliko atvirkštinę vaizdų paiešką ir atrado nuotraukos originalą. Pirmą kartą ji patalpina 2013 m. vokiškame naujienų portale „Der Spiegel“. Tais metais Ursula von der Leyen pradėjo eiti Vokietijos gynybos ministerijos ministrės pareigas (čia).

Klaidinanti žinutė

Internautų minamos automobilio variklio specifikacijos sutampa su trečios kartos (2009-2017) Audi A8. 2011 m. automobilių gamintojas „Audi“ paskelbė apie šarvuotą „A8“ modelį (angl. „A8 Security“). Šarvuotas „A8“ atitinka VR 7 klasės balistinės apsaugos standartą, kuris apsaugotų nuo rankinės granatos sprogimo. Tam tikros šarvuoto automobilio vietos atitinka VR 9 ir VR 10 klasės saugumo kriterijus. Į automobilio komplektaciją įeina avarinio išėjimo sistema, gesintuvų sistema, dūmų ištraukimo sistema ir dar daugiau (čia). Saugumo komponentai gerokai apsunkina automobilį. Palyginimui, ketvirtos kartos šarvuota „Audi A8“ su W12 varikliu sveria 3,8 tonos (čia), o įprastos „Audi A8“ svoris su W12 varikliu siekia 2,1 t.

„Melo detektorius“ susisiekė su Vokietijos gynybos ministerija pasiteirauti, ar Ursula von der Leyen buvo vežiojama šarvuotu automobiliu. Ministerija atsisakė komentuoti dėl informacijos jautrumo.

Vadovų automobiliai

Europos Komisijos spaudos tarnybos atstovė Veronica Favelli „Melo detektoriui“ teigė, kad saugumo sumetimais EK pirmininkė naudojasi Komisijos suteiktais šarvuotais automobiliais.

„Sprendimai dėl tokių saugumo klausimų priimami nepriklausomai nuo pirmininko“, – teigia EK spaudos tarnybos atstovė Veronica Favelli.

Komisija siekia ateityje naudoti šarvuotą elektromobilį. Pagal EK ekologiškumo strategiją (priimtą 2022 m. pavasarį), Komisija aktyviai stebi rinkos pokyčius ir palaipsniui pakeis transporto priemones (mikroautobusus, šarvuočius ar pusiau šarvuočius) į elektra varomus automobilius (čia).

Kaip „Melo detektoriui“ teigė Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) direktoriaus pirmasis pavaduotojas Paulius Nemira, elektromobilių gamintojai dar nepasiūlė ekonomiško ir saugumo reikalavimus atitinkančio šarvuoto automobilio.

„Dėl elektromobilių, galbūt netolimoje ateityje jau ir atsiras tam tinkami modeliai, kurie bus šarvuoti gamykliškai, su įdiegtomis būtinomis saugumo sistemomis ir atitiks reikiamas technines specifikacijas. Tačiau jų kaina ir eksploataciniai kaštai įvertinant bendrą automobilio svorį bent jau kol kas neatitiktų ekonominio naudingumo kriterijų lyginant su vidaus degimo varikliais“, – teigia VAT direktoriaus pirmasis pavaduotojas Paulius Nemira.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)