Teiginiai

Žinutė socialiniuose tinkluose: neskiepytiems nesaugu važiuoti su skiepytais – mašinose miršta, autobusai nuo kelio nuvažiuoja (ČIA).

Verdiktas

Nėra jokių įrodymų, kad Rietave nuo kelio nuvažiavusio autobuso vairuotojo mirtis būtų susijusi su COVID-19 vakcinacija. Nė viename naujienų portale apie skiepus, pranešant apie įvykį, nebuvo užsimenama. Be to, dar nebaigtas ikiteisminis tyrimas vyro mirties priežasčiai nustatyti, todėl šiuo metu niekas negali žinoti, dėl ko tiksliai mirė vairuotojas.

Melo detektoriaus komentaras

Ekrano atvaizde, kuriuo pasidalino socialinių tinklų vartotojai, kalbama apie gruodžio 27 d. įvykusią nelaimę. Ankstų antros Kalėtų dienos rytą medikai ir policija skubėjo į įvykio vietą, kur mirė 58 m. autobuso vairuotojas. Keleivinis autobusas su keleiviais nuvažiavo nuo kelio Rietave, Kvėdarnos g. ir Klaipėdos g. sankryžoje. Kaip praneša portalas Kauno diena, keleiviai pamanė, kad vairuotojas susižeidė, nes vyras sukniubo. Į įvykio vietą atvykus medikams šiems vairuotojo gyvybinių funkcijų atkurti nepavyko – konstatuota vyro mirtis.

Klaidinanti žinutė

Nors socialinių tinklų vartotojai puolė tvirtinti, kad 58 m. vyrą mirtis ištiko dėl COVID-19 kaltės, ši informacija – niekuo neparemta. Policijos pareigūnai dar neužbaigė paskelbto ikiteisminio tyrimo vyro mirties priežasčiai nustatyti, todėl priežasčių, kodėl vairuotojo nepavyko išgelbėti nežino nei jie, nei žurnalistai, nei socialinių tinklų vartotojai. „Melo detektorius“ susisiekė su Rietavo policijos komisariato atstovu, kuris patvirtino, kad šis įvykis iš tiesų įvyko, tačiau dar nėra gauta jokių ataskaitų apie vyro mirties priežastį.

Netiesa ir tai, kad nepasiskiepijusiems asmenims nėra saugu važiuoti su pasiskiepijusiais. Iki šiol Lietuvoje nė viena mirtis, ištikusi prie vairo, nebuvo susieta su šalutiniu skiepų nuo COVID-19 poveikiu, be to, žinutės autorė negali būti tikra, ar nuo kelio nuvažiavusio autobuso keleiviai buvo nesiskiepiję ar pasiskiepiję. Spalio mėnesį „Melo detektoriui“ pateiktame komentare Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba nurodė, kad nuo vakcinacijos pradžios iki komentaro gavimo dienos Lietuvoje buvo užregistruoti 35 pranešimai apie žmonių mirtis po vakcinacijos, tačiau nė vienu atveju ryšys tarp mirties fakto ir vakcinos nebuvo nustatytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją