Teiginiai

Ant vabzdžio matosi serijinis numeris, o tai reiškia, kad jis sukurta žmogaus.

Verdiktas

Manipuliacija. Vaizdo įraše užfiksuotas vabzdys priklauso skydblakių šeimai. Raštai ant skydblakių šeimos vabzdžio tėra vystymosi ciklo rezultatas.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įrašo autorius iškelia kelis klausimus: ar kas žino, koks tai gyvūnas ir kodėl jis turi serijinį numerį?

„Vaizdo įraše užfiksuota kažkuri blakė iš tikrųjų skydblakių (lot. Pentatomidae) šeimos (angl. Shield Bugs; Stink Bugs). Pasaulyje yra apie 5500 jų rūšių, todėl vien iš tokio vaizdo įrašo beveik neįmanoma tiksliai pasakyti, kurios rūšies ši nufilmuota blakė“, – teigia Lietuvos entomologų draugijos prezidentas dr. Andrius Petrašiūnas.

Klaidinanti žinutė

Anot dr. Andrius Petrašiūno, rūšies nustatymą apsunkina ir tai, kad nufilmuota labai jauna blakė (gali būti ir neseniai išsiritusi, bet gali būti ir jau šiek tiek paaugusi), o jaunos skirtingų rūšių blakės dažnai gerokai panašesnės tarpusavyje nei suaugusios.

Pavyzdžiui, neseniai išsiritusios medinės skydblakės turi ryškius horizontalius juodus raštus ant nugaros ir pačios yra juodos spalvos. Tačiau medinei skydblakei pasiekus savo paskutinę augimo stadiją, ji tampa ryškiai žalia ir juodos spalvos horizontalių raštų visai nelieka (čia).

Tai nėra pirmas kartas kai žmonės nufilmuoja jiems nežinomą gyvūną ir įtaria sąmokslą. Dar šiais metais plačiai paplitusiame vaizdo įraše teigta, kad ant uodo neva matosi serijinis numeris. Tačiau vabzdys buvo visai ne uodas, o amaras. Juodos žymės ant amaro kūno buvo natūralios kilmės (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją