Teiginiai


NASA filmuoja savo veiklą ne kosmose, o specialiai įrengtame baseine.

Verdiktas


Manipuliacija. Vaizdo įraše užfiksuota NASA Neutralaus plūdrumo laboratorija (toliau NPL). Astronautai mokomi aplinkoje, kurioje imituojamos sąlygos kosmose, kaip išėjimas į atvirą kosmosą ir kitos veiklos. Treniruotės filmuojamos ir transliuojamos, o baseiną galima aplankyti lankytojams.

Melo detektoriaus komentaras


Treniruočių NPL metu astronautai mokosi dirbti po vandeniu, kad būtų imituojamos mikrogravitacijos sąlygos, su kuriomis jie susidurs kosmose. Vanduo leidžia imituoti mikrogravitaciją baseine, nes galima reguliuoti skafandro svorį tol, kol astronautas nei plūduriuoja, nei grimzta, t.y. išlieka neutralioje plūdrumo būsenoje. Treniruotės po vandeniu, kada astronautas vilki skafandrą, atlieka užduotis ir remontuoja įrangą, prilygsta nesvarumo būsenai komose (čia).
Klaidinančios žinutės

Kaip tos užduotys atliekamos galima stebėti gyvai. NASA ir kitos kosmoso agentūros filmuoja ir transliuoja mokymus NPL. Transliacijose galima susipažinti su mokymo procesu ir povandeninių imitacinių įrenginių naudojimu rengiant astronautus misijoms (čia).

Laboratorija nėra slaptas objektas, kuris būtų slepiamas nuo visuomenės. Priešingai, ji prieinama visuomenei per ekskursijas ir edukacines programas. Lankytojai gali gyvai stebėti, kaip astronautai treniruojasi po vandeniu, ir sužinoti, kaip kruopščiai ruošiamasi kosminėms misijoms (čia).

NASA NPL yra Johnsono kosmoso centre Hiustone, Teksaso valstijoje. NPL laboratorijos baseine telpa 23 mln. litrų vandens, gylis siekia 12,2 m., ilgis 61,5m., o plotis 31,1 m. (čia).

NASA NPL baseinas ir anksčiau kėlė įtarimus internautams, nes kadrai, kuriuose astronautai su skafandrais dirba po vandeniu, neva įrodė, kad vaizdo medžiaga kosmose surežisuota (čia).

„Melo detektorius“ jau iš anksčiau paneigė melagienas, kuriomis siekiama sugadinti NASA reputaciją tvirtinant, esą kelionės į kosmosą tėra surežisuoti spektakliai (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją