Teiginiai


Maisto priedai E535, E536 ir E538 yra nuodingos cheminės medžiagos, galinčios kelti pavojų žmonių sveikatai.

Verdiktas


Kodais E535, E536 ir E538 žymimų ferocianidų naudojimas maisto produktuose yra ribojamas, pavyzdžiui, Europos šalyse šiuos priedus leidžiama naudoti tik druskoje ir druskos pakaitaluose nustatytais saugiais kiekiais. Mokslininkai, įvertinę priedų saugumą, nerado priežasčių nerimauti ir patvirtino, kad šiuos priedus saugu naudoti žmonėms, laikantis leistinų normų. „Melo detektorius“ socialiniuose tinkluose pasirodžiusius teiginį apie tai, kad į druską dedama nuodinga cheminė medžiaga, vertina kaip iš dalies klaidingą. Jei ferocianidai maisto produktuose būtų vartojami didelėmis dozėmis, gerokai viršijant šiuo metu nustatytas ribines vertes, kiltų tikimybė pakenkti sveikatai, tačiau kadangi priedų vartojimas yra kontroliuojamas atsakingų institucijų ir reglamentuotas, jie nekelia pavojaus žmogaus sveikatai.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Maistas turintis sudėtyje svirplių/vabalų/lervų“ pasidalinta druskos pakelių atvaizdais, vieno iš kurių sudėtyje matyti įrašyta medžiaga kalio ferocianidas. Šalia žinutės esančiame paaiškinime nurodyta, kad kai kuriuose maisto pramonės produktuose naudojami kodais E535, E536 ir E538 žymimi priedai bei leidžiama suprasti, kad šie priedai yra kenksmingi žmonėms. Šalia žinutės taip pat paliktas komentaras: „Nors ne parazitai, bet peržiūrėkite turimą druską. Su chemine nuodinga medžiaga“.

Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ išsiaiškino, kam naudojami ir kokį poveikį kelia žinutėje paminėti priedai. Paaiškėjo, kad jų maisto produktų, pavyzdžiui, druskos, sudėtyje baimintis nereikia, nes Europos Sąjungoje šių priedų naudojimas yra ribojamas ir kontroliuojamas. Be to, neigiamas poveikis gali pasireikšti tik suvartojus gerokai didesnį kiekį už maksimaliai leistiną.

Kodu E536 yra žymimas prieš tai paminėtas kalio ferocianidas. Šio priedo pavadinimas neretai išgąsdina vartotojus dėl paminėto cianido, tačiau baimintis nėra ko. E536 įvairiuose maisto produktuose naudojamas kaip lipnumą reguliuojanti medžiaga, jo galima aptikti ir stalo druskos sudėtyje. Tai – sintetinė medžiaga, gaunama vykstant natrio cianido ir geležies sulfato reakcijai vandeninėje terpėje veikiant šiluma.

Po kristalizacijos proceso gaunamas natrio ferocianido dekahidratas. Taip pat šią medžiagą galima išgauti iš kalcio cianido, geležies(II) sulfato ir natrio karbonato reakcijos. Nors cianido paminėjimas priedo pavadinime gali gąsdinti, nes daugelis cianido druskų yra pavojingos, maistui skirtame ferocianide esantis cianidas nėra toksiškas. Jis tvirtai susijungęs su geležies atomu, todėl nėra linkęs išskirti laisvo cianido.

Kodu E535 žymimas natrio ferocianidas, o kodu E538 – kalcio ferocianidas. Visi šie priedai kartu vadinami ferocianidais ir rizikų vertinimuose dažnai yra aptariami visi kartu.

Diskusijas socialiniame tinkle sukėlusį kalio ferocianidą kaip nepavojingą vartoti patvirtino JAV maisto ir vaistų administracija bei Europos maisto saugos tarnyba (EMST). Europoje kalio ferocianidą leidžiama vartoti tik druskoje ir druskos pakaitaluose, kai priedo kiekis neviršija 20 mg/kg.

2018 m. EMST atliko pakartotinį maisto priedų, žymimų kodais E535, E536 ir E538, saugos vertinimą (ČIA) ir priėjo išvados, kad šie priedai yra saugūs vartoti žmonėms neviršijant nustatytos dozės. Vertinime konstatuojama, kad ferocianidai menkai pasisavinami ir nesikaupia žmogaus organizme bei nepasižymi genotoksiniu ir kancerogeniniu poveikiu. Taip pat atliekant tyrimus su didele 1,000 mg kalio ferocianido doze nepastebėtas joks šalutinis poveikis reprodukcinei sistemai.

Su žiurkėmis atliktas tyrimas parodė, kad dideli ferocianidų kiekiai gali paveikti inkstus, todėl, darant prielaidą, kad toksiškumą sukelia ferocianido jonas, nustatyta leistina natrio, kalio ir kalcio ferocianido, išreikšto ferocianido jonu, paros norma – 0,03 mg. Vertinime akcentuojama, kad ferocianidai E535, E536 ir E538 nekelia jokio pavojaus, jei yra naudojami laikantis šiuo metu nustatytų taisyklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją