Teiginiai

Guanabana yra 10,000 kartų veiksmingesnė už chemoterapiją ir išgydo vėžį.

Verdiktas

Iš dalies melas. Nors tyrimai su mėgintuvėliais ir graužikais mokslininkams teikia vilčių, bet nėra
jokių įrodymų, kad vaisius gali išgydyti vėžį žmogaus organizme.

Melo detektoriaus komentaras

Guanabana (lot. Annona muricata) yra atogrąžų vaisius, kilęs iš Amerikos tropikų. Įvairiose pasaulio dalyse, įskaitant Afriką ir Pietų Ameriką, jis naudojamas ne tik liaudies medicinoje, bet ir vartojamas (čia).


Mokslininkai paskutinius 50 metų studijuoja guanabaną ir pastebėjo, kad vaisius turi acetogeninų, kurie veikia piktybines vėžines ląsteles. Guanabanos veiksmingumas pasižymėjo laboratoriniuose tyrimuose su pelėmis prieš prostatos, plaučių ir krūties vėžius, t.y. eksperimentais pavykdavo sustabdyti vėžio augimą ar net naikinti navikus (čia).

Klaidinanti žinutė

Vaisius, jo lapai, žievė ir sėklos tiriami laboratorinių bandymų metu, o kai kurie alternatyvios sveikatos propaguotojai teigia, kad augalo vartojimas toks veiksmingas, jog gali išgydyti net vėžį. Tačiau šie teiginiai yra perdėti.

Nors mokslininkai mato guanabanos potencialą, bet dabartiniai tyrimai nustatė vaisiau poveikį prieš vėžines ląsteles mėgintuvėliuose ir atliekant tyrimus su gyvūnais. Tačiau jie dar nežino, ar vaisius galėtų išgydyti vėžį žmogaus organizme (čia).

Anot organizacijos „Cancer Research UK“, interneto svetainės ir žurnalai dažnai reklamuoja guanabanas, bet jie grindžia savo teiginius nepatikimais moksliniais įrodymais arba nepamini, kad nėra atliktų eksperimentų su žmonėmis (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją