Teiginiai

Kai kuriose gripo vakcinose vis dar yra timerosalio (gyvsidabrio), kuris yra „stiprus neurotoksinas“. Timerosalis yra labai kenksmingas žmogui (ČIA).

Verdiktas

Iš dalies klaidinga. Kai kuriose gripo vakcinose išties yra timerosalio – etilo gyvsidabrio, tačiau skiepuose esantis jo kiekis žmogaus sveikatai nedaro jokios žalos.

Melo detektoriaus komentaras

Kai kuriose gripo vakcinose, kurių buteliuke yra daugiau nei viena dozė (kelių dozių buteliukai), yra timerosalio, kuris yra gyvsidabrio pagrindu pagamintas konservantas. Pabrėžiama, kad nedidelis timerosalio kiekis, naudojamas vakcinoms konservuoti, yra saugus.

Konservantai apsaugo nuo mikrobų (bakterijų ir grybelių) dauginimosi buteliuke, kai iš jo paimama pirma dozė.

Organizme timerosalis suskaidomas į etilo gyvsidabrį ir tiosalicilatą. Etilo gyvsidabris skiriasi nuo metilo gyvsidabrio, kuris yra aplinkoje ir didelis jo kiekis gali sukelti apsinuodijimą.

Etilo gyvsidabris suskaidomas ir iš organizmo pasišalina daug greičiau nei metilo gyvsidabris, todėl sunkiai tikėtina, kad jis kaupsis organizme ir pakenks. Jo pusinės eliminacijos laikas yra septynios dienos, o metilo gyvsidabrio – 50 dienų. Pusinės eliminacijos laikas reiškia laiką, per kurį suyra pusė pradinio kiekio.

Tyrimai parodė, kad vakcinose esantis timerosalis lengvai pasišalina iš organizmo ir nesukelia jokių neurologinių problemų.

Dar 1997 m. vaikai buvo skiepijami trimis vakcinomis, kuriose kartu buvo daugiau gyvsidabrio, nei rekomenduoja EPA. Tai paskatino spėlioti, kad vakcinose esantis timerosalis gali būti susijęs su autizmu ar kitomis ligomis.

Todėl timerosalis nebuvo įtrauktas į jokias įprastas vaikų vakcinas, gaminamas nuo 2001 m. Jis buvo pašalintas kaip atsargumo priemonė, siekiant išlaikyti visuomenės pasitikėjimą vakcinomis, o ne todėl, kad buvo įrodymų, jog vakcinose esantis timerosalis yra pavojingas.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) pabrėžia, kad timerosalio yra tik kelių dozių gripo vakcinų buteliukuose. Daugumoje vienkartinių skiepų nuo gripo buteliukų ir užpildytų švirkštų bei nosies purškalo gripo vakcinoje konservantų nėra, nes jie skirti naudoti vieną kartą.

CDC taip pat akcentavo, kad timerosalio naudojimas vakcinose ir kituose medicinos produktuose yra labai saugus. Nėra įrodymų, kad vakcinose esančios mažos timerosalio dozės gali pakenkti suaugusiesiems, vaikams ar nėščioms moterims, išskyrus nedideles reakcijas, tokias kaip injekcijos vietos paraudimas ir patinimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją