Šaltinių duomenimis, J. Prigožinas į Maskvą buvo atvykęs dar liepos 1 dieną, o susitikimuose su juo dalyvavo ir kiti „Wagner“ vadai.

Be V. Putino, J. Prigožinas taip pat kalbėjosi su Rusijos nacionalinės gvardijos direktoriumi Viktoru Zolotovu ir Užsienio žvalgybos tarnybos vadovu Sergejumi Naryškinu. Šių derybų detalių šaltiniai nepateikė.

Tai, kad J. Prigožinas gali būti Sankt Peterburge arba Maskvoje, praėjusios savaitės pabaigoje pranešė Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka.

Pagal J. Prigožino ir Kremliaus susitarimą, po kurio jis nutraukė savo žygį į Maskvą, „Wagner“ vadovas kartu su savo samdiniais turėjo būti Baltarusijoje.


A. Lukašenka taip pat pažymėjo, kad klausimas dėl „Wagner“ persikėlimo į Baltarusiją šiuo metu dar nėra išspręstas, nes „tai priklauso ne nuo jo, o nuo Rusijos ir pačių „Wagner“ narių sprendimo.

Praėjusią savaitę skelbta, kad Lenkijos žvalgybos tarnybos nerado jokių įrodymų, jog Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“ persikėlė į Baltarusiją. Apie tai pranešė Lenkijos vidaus reikalų ministras.

Po birželio 23 d. prasidėjusio ir maždaug parą trukusio maišto prieš Rusijos karinę vadovybę spėliojama, kad J. Prigožino vadovaujami „Wagner“ kariai Baltarusijoje įkurs naują bazę.

Palydovinės nuotraukos rodo, kad stovykla jau statoma, būta pranešimų, jog J. Prigožinas persikėlė į Baltarusiją. Tačiau, pasak Lenkijos vidaus reikalų ministro Mariuszo Kaminskio, „Wagner“ kariai liko Rusijoje.

„Leiskite pabrėžti vieną dalyką – mūsų tarnybos dar nepatvirtino grupuotės „Wagner“ buvimo Baltarusijoje, išskyrus jos lyderį“, – portalui i.pl ketvirtadienį sakė M. Kaminskis.

Lenkijos ministras pridūrė, kad situacija gali pasikeisti bet kurią akimirką, todėl Lenkija imasi priemonių neleisti destabilizuoti padėties prie Lenkijos sienos. „Be jokios abejonės, šie samdiniai gali būti panaudoti spaudimui mūsų pasienyje padidinti“, – sakė M. Kaminskis ir pridūrė, kad galima laukti provokacijų.

„Grupė „Wagner“ taip pat galėtų būti naudojama operacijoms, skirtoms nukreipti mūsų dėmesį nuo svarbesnių Rusijos ir Baltarusijos režimų keliamų grėsmių“, – sakė ministras.

Pasak M. Kaminskio, „Wagner“ sudaro ne tik kovotojai, bet ir žudikai bei nusikaltėliai, „pavojingi ir negailestingi“. Jis pabrėžė, kad Lenkija jokiu būdu neleis destabilizuoti sienos. Praėjusią savaitę Lenkijos Vyriausybė pranešė dislokuojanti prie Baltarusijos sienos 500 policijos pareigūnų, kurie padės ten jau esantiems 5000 pasieniečių ir 2000 karių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)