Atlikdami plataus masto tyrimą, agentūros „Reuters“ žurnalistai per tris savaites apklausė daugiau nei 90 vietinių Bučos gyventojų, ištyrė jų pateiktas nuotraukas, vaizdo įrašus ir dokumentus, kuriuos Rusijos kariai paliko mieste.

Tarp okupantų buvo ir Rusijos saugumo pajėgų būrio „Vityaz“ nariai, liudija įvykio vietoje rastas asmens dokumentas. „Vityaz“, kurio buvimas Bučoje čia atskleidžiamas pirmą kartą, yra pavaldus Rusijos Nacionalinei gvardijai. Jos vadovas Viktoras Zolotovas – buvęs Vladimiro Putino asmens sargybinis ir tiesiogiai pavaldus Rusijos prezidentui.

Apie 76-osios oro desantininkų divizijos iš Pskovo buvimą mieste rodo „meilės laiškas“, kurį vietos gyventojas rado savo namuose jau grįžęs į Bučą. Ranka rašytas laiškas buvo skirtas kariui Aleksandrui Logvinenko, kurį vėliau žurnalistai atpažino kaip desantininką iš Pskovo.

Taip pat kaimyniniame name, anot vietos gyventojo, gyveno ta pati rusų karių grupė. Kažkas ant sienos išpurškė „Wolf_68“. Žurnalistai išsiaiškino, kad rusas Kirilas Kryuchkovas taip pasirašo socialiniuose tinkluose. Jis tarnavo 234-ajame puolimo aviacijos pulke, kuris yra 76-osios gvardijos oro puolimo divizijos dalis.

Žurnalistai taip pat išsiaiškino, kad Bučoje veikė mažiausiai trys su autoritarinius Čečėnijos prezidentu Ramzanu Kadyrovu susiję čečėnų padaliniai.

Rusijos kariuomenės įvykdyti nusikaltimai paaiškėjo okupacinėms pajėgoms atsitraukus iš Kyjivo priemiestyje esančios Bučos. Visą pasaulį apskriejo šiurpios nuotraukos, kuriose užfiksuoti tiesiog gatvėse nužudytų civilių gyventojų kūnai. Okupaciją išgyvenę žmonės pasakojo apie okupantų vykdytus žvėriškumus – civilių gyventojų žudynes, moterų ir vaikų prievartavimus, plėšikavimus. Preliminariais vertinimais, Bučoje galėjo būti nužudyta per 300 žmonių.

Rusijos pareigūnai kaltinimus masinėmis žudynėmis neigė, tikino, jog vaizdai su gatvėse gulinčiais lavonais esą yra specialiai sumontuoti. Tačiau šiuos jų teiginius paneigė palydovinės nuotraukos, kuriose užfiksuota, jog žmonių kūnai gatvėse gulėjo dar rusų kariuomenės okupacijos laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės