ES norėtų, kad iki dvejų metų karo prieš Ukrainą sukakties dienos įsigalėtų 13-asis prieš Kremlių nukreiptų sankcijų paketas. Tai, esą, būtų priedas prie 50 mlrd. eurų apimties finansinės paramos Kyjivui paketo ir žingsnis, užtikrinantis iš imobilizuoto Rusijos turto gaunamo pelno atidėjimą.

Vengrija tapo vienintele, tarusia „Ne“ trečiadienį įvykusiame ES ambasadorių susitikime, kuriame buvo tikimasi pasirašyti sankcijų paketą, nukreiptą prieš beveik 200 asmenų ir subjektų iš Rusijos, Kinijos ir kitų šalių, kaip teigiama, prisidedančių prie Maskvos karinių užmojų, teigia „Financial Times“.

„Vengrai pasipriešino dėl Kinijos įmonių“, – nurodė vienas diplomatas.

Tai, žinia, nėra pirmas kartas, kai Vengrija ir šalies ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pristabdo arba susilpnina ES numatytas priemones, kurių tikslas – nubausti Rusiją arba padėti Ukrainai.

Kitas pareigūnas per susitikimą įvykusią diskusiją diplomatiškai apibūdino kaip vertingą apsikeitimą nuomonėmis, o Vengrijos sprendimą blokuoti paketo priėmimą apdairiai pavadino Budapešto ambasadoriaus pageidavimu skirti šiek tiek daugiau laiko pasiūlymų turiniui išanalizuoti.

Vengrijos ambasadoriaus ES atstovas jokių komentarų nepateikė.

Kol kas nepatvirtintas pasiūlymas nėra iš tų, dėl kurų negalėtų kilti ginčų, kadangi, be priemonių, nukreiptų prieš Rusiją, numato sankcijas ir trims Kinijos bei vienai Indijos įmonei. Pernai panašų veiksmą užblokavo net kelios ES valstybės narės. Jeigu paketui būtų pritarta, tai būtų pirmas kartas, kai ES sankcijos paliestų Kinijoje ir Indijoje veikiančias bendroves.

Anot diplomatų, diskusija nėra baigta ir bus tęsiama per kitą savaitę vyksiančius valstybių narių ministrų susitikimus. Už sankcijų paketą agituojantys politikai viliasi, kad iki trečiadienio pavyks pasiekti sutarimą. Jei taip ir atsitiks, bus spėta iki vasario 24-osios – nusistatyto paketo aktyvavimo termino.

Kita vertus, tame pačiame susitikime ambasadoriai pagaliau susitarė dėl teisinių formuluočių, įgalinančių 50 mlrd. eurų ES paramos Ukrainai paketą. Konsensusas dėl jo buvo pasiektas prieš dvi savaites, kai V. Orbanas nusprendė atšaukti savo veto, rašo „Financial Times“.

Paketui dar turi pritarti Europos Parlamentas, o pinigų tiekimas turėtų startuoti kito mėnesio pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)