Rusijos prezidento apsaugininkai iš oro uosto nuvyko tiesiai į viešbutį miesto pakraštyje. Ten jie apsistojo tik parai. Kitą dieną grupė persikėlė į arčiau centro esantį viešbutį. Šiame viešbutyje pagyvenę kiek ilgiau nei savaitę, jie vėl pakeitė buvimo vietą, skelbia žurnalistinių tyrimų leidinys „Važnyje istorii“.

Taip PAT darbuotojai keliavo po Miuncheno viešbučius mėnesį laiko – numeriuose apsigyvendavo po du, stengėsi neatkreipti į save dėmesio.

Kelis kartus pas juos atvyko pastiprinimas iš Maskvos. Iš viso „Miuncheno specialiojoje operacijoje“ dalyvavo 12 Rusijos specialiųjų tarnybų pareigūnų. Gegužės viduryje, atlikę savo ypatingąją misiją, jie parskrido atgal į Rusiją.

Tai – ne pirma tokio pobūdžio komandiruotė. Beveik penkerius metus, – nuo 2016 iki 2020 m., – Rusijos prezidento apsaugininkai dešimtis kartų skrido į Miuncheną, kartais – kas kelias dienas; įprastai skrisdavo nemažomis grupėmis – nuo septynių iki dešimties žmonių.

Kokia ypatinga užduotis skatino Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojus taip dažnai skristi į Bavarijos sostinę? Sunku tuo patikėti, vis dėlto atsakymas – meilė ir baletas.

Katerina Tichonova

Savo dažnų apsilankymų Miunchene metu Rusijos PAT darbuotojai dažniausiai apsistodavo viešbutyje „Hotel an Der Oper“. Viešbutis taip pavadintas Bavarijos valstybinės operos garbei, kuri įsikūrusi Miuncheno nacionalinio teatro pastate, kaimyninėje gatvėje. Ten pat yra ir Bavarijos baletas.

Šešerius metus, nuo 2016 iki 2022 m., baletui vadovavo rusų baleto šokėjas Igoris Zelenskis. Jis – vienas iš gabiausių ir garsiausių Rusijos baleto šokėjų. I. Zelenskis buvo Marijos teatro solistas, Niujorko baleto trupės šokėjas, taip pat Didžiosios Britanijos Karališkojo baleto, Italijos „La Scala“ teatro baleto ir kitų pasaulio baletų solistas.

Šių metų gegužę nepriklausomas rusų leidinys „Važnyje istorii“ ir vokiečių „Der Spiegel“ išsiaiškino, kad Igoris Zelenskis – Vladimiro Putino žentas. Baleto šokėjas jau daug metų yra jaunesniosios V. Putino dukters Katerinos Tichonovos partneris (nežinoma, ar pora oficialiai susituokusi). 2017 m. pabaigoje porai gimė duktė.

Ta ypatingoji užduotis, kurios vykdyti 2018 m. balandį dešimt prezidento apsaugininkų atskrido iš Maskvos į Miuncheną, buvo suorganizuoti K. Tichonovos ir I. Zelenskio pasimatymą. Tuo pačiu metu, kaip PST darbuotojai, į Miuncheną atskrido ir prašmatnus verslo klasės lėktuvas, kurio borto numeris – LX-SIX. Lėktuvas atskraidino K. Tichonovą ir jos dukterį. Mėnesį pasisvečiavusios Miunchene, V. Putino duktė ir anūkė tuo pačiu lėktuvu išskrido į Maskvą. Paskui jas į Rusiją sugrįžo ir grupė prezidento apsaugininkų.

Įrodymai apie V. Putino dukters ir jo apsaugos darbuotojų keliones – iš unikalaus dokumentų archyvo iš Aleksejaus Skripčiako, Prezidento apsaugos tarnybos darbuotojo, kuris buvo atsakingas už Katerinos Tichonovos apsaugą, elektroninio pašto.

Šį archyvą leidiniui „Važnyje istorii“ perdavė tas pats anoniminis šaltinis, kuris beveik prieš dvejus metus atsiuntė į „Važnyje istorii“ redakciją buvusio V. Putino žento Kirilo Šamalovo laiškus. „Važnyje istorii“ žurnalistai sako nežinantys nei šaltinio pavardės, nei motyvų, vis dėlto šie dokumentai yra svarbūs. Iš jų galima sužinoti ne tik, kaip V. Putino šeima gyveno užsienyje, bet ir kokia armija apsaugininkų ją visur lydėjo.

Igoris Zelenskis, staatsoper.de nuotr.

Pavyzdžiui, 2016 m. gegužės pabaigoje A. Skripčiakas užsakė K. Tichonovai numerį dviem naktims viešbutyje „Hotel Continental Relax & Spa“ Švedijos uostamiestyje Halmstade. Likus dienai iki V. Putino dukters atvykimo į Švediją, gretimame viešbutyje apsistojo septyni PAT pareigūnai. Kitą dieną kartu su K. Tichonova atvyko dar trys prezidento apsaugininkai. Jie apsistojo tame pačiame „Hotel Continental Relax & Spa“.

Tarp atvykusiųjų buvo ir Dmitrijus Dankovas ir Dmitrijus Posupenka. „Važnyje istorii“ darbuotojams pavyko rasti jų nuotraukų socialiniuose tinkluose, o vėliau, pasitelkus paiešką pagal vaizdus, jie rado nuotraukų ir videoreportažą iš oficialių renginių, kuriuose D. Dankovas ir D. Posupenka saugojo V. Putiną.

Taigi V. Putino dukterį į viešbutį lydėjo dešimt žmonių.

Dar viena kelionė vyko 2017 m. kovą – dviem dienoms į Londoną. A. Skripčiakas užsakė tris numerius šešiems apsaugininkams (ankštuose Londono viešbučių numeriuose jiems teko gyventi po du) ir tris – K. Tichonovai bei tiems, kurie keliavo kartu su ja.

Žinoma, dažniausiai V. Putino duktė ir jos asmens sargybiniai vykdavo į Vokietiją, kur dirbo I. Zelenskis. Kelerius metus K. Tichonova ir PAT darbuotojai skrisdavo į Vokietiją beveik kiekvieną mėnesį, kartais keliones skirdavo vos kelios dienos. V. Putino šeimai Miunchenas tapo antrais namais.

Veikiausiai toks apsaugininkų skaičius turėjo garantuoti Rusijos lyderio dukters saugumą. Tačiau nutiko priešingai. Tokio kiekio jaunų, pasitempusių rusų su diplomatiniais pasais dažnos kelionės į Vokietiją anksčiau ar vėliau turėjo patraukti Vokietijos specialiųjų tarnybų dėmesį. Kaip pranešė „Der Spiegel“ šaltiniai, vienos kelionės metu PAT darbuotojų dokumentai sukėlė įtarimą, todėl ir juos, ir V. Putino dukterį ėmė sekti.

Per penkerius metus, nuo 2016 m. sausio iki 2021 m. sausio, A. Skripčiakas užsakė viešbučio numerių apsaugininkams, saugantiems K. Tichonovą, beveik 100 kartų. Tik trečdalis užsakytų numerių buvo Rusijoje, daugiau nei 40 – Vokietijoje, kitos populiarios kelionių kryptys buvo Austrija ir Italija.

Išsivysčiusiose pasaulio šalyse nesuvokiama, kad šalies vadovo giminaičius į SPA, apsipirkti ar į pasimatymą lydėtų šitoks skaičius apsaugos. Net JAV, kur apsauga prezidento šeimai numatyta įstatymuose, žiniasklaida ir visuomenė pastoviai kritikuoja juos už nebūtinas keliones po pasaulį, kurios apmokamos iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Rusijoje prezidento šeimos nariai turi teisę į valstybės teikiamą apsaugą tik tokiu atveju, jei gyvena kartu su juo arba lydi kelionėse. Akivaizdu, kad dažnos K. Tichonovos kelionės šių įstatyme numatytų kriterijų neatitinka.

Regis, 2020 m. pradžioje K. Tichonovai įgriso gyventi dviejuose namuose ir nuolat skraidyti pas I. Zelenskį, todėl ji nusprendė atsikraustyti pas savo partnerį. 2019 m. spalį Aleksejus Skripčiakas gavo laišką, pavadintą „Persikėlimas į Vokietiją“. Jame logistikos įmonės vadybininkas asmeniniam K. Tichonovos apsaugininkui aiškino, kaip teisingai užpildyti pervežamos nuosavybės aprašą.

V. Putino duktė ir žentas mėgo leisti laiką ne tik Miunchene, bet ir prie Tėgernzė ežero. „Šeštadienis – šeimai skirta diena. Išsimiegame, paskui keliaujame į Tėgernzė pusę. Bavarijos Alpių papėdės tiesiog nuostabios“, – taip I. Zelenskis nupasakojo tipinį savaitgalį vokiečių leidiniui „Sueddeutsche Zeitung“.

Į nuostabias Alpių papėdes Rusijos prezidento šeimos nariai irgi vykdavo lydimi būrio Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojų. Pavyzdžiui, dviejų savaičių atostogų 2019 m. lapkritį metu juos lydėjo iš viso devyni PAT pareigūnai. Jie apsistojo keturiuose viešbučiuose, esančiuose palei ežerą.

Veikiausiai toks apsaugininkų skaičius buvo reikalingas tam, kad apsaugotų K. Tichonovą ir I. Zelenskį nuo žalingos vakarietiškų vertybių, kuriomis Kremliaus valdininkai ir propagandininkai jau daug metų gąsdina Rusijos gyventojus, įtakos.

„Vakaruose sąmoningai daromos neaiškios tokios bazinės sampratos, kaip šeima, motina ir tėvas, vyras ir moteris... Socialinėje sferoje neoliberalizmas skleidžia individualizmą, egoizmą, mėgavimosi, nevaldomo vartotojiškumo kultą, absoliutizuoja bet kokios saviraiškos laisvę“, – 2020 m. vakarietišką gyvenimo būdą peikė vienas iš įtakingiausių Rusijos „silovikų“ – Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas.

Prasidėjus karui Ukrainoje, rusus, kuriems prie širdies Vakarų vertybės, V. Putinas apskritai pavadino tėvynės išdavikais: „Daugelis tokių žmonių iš esmės savo mintimis yra ten [Vakaruose], o ne čia, su mūsų tauta, ne su Rusija.“

Kai V. Putinas sakė šią jau garsia tapusią kalbą, jo žentas, jo anūkės tėvas vis dar dirbo Bavarijos baleto vadovu. I. Zelenskis pasitraukė iš šių pareigų šių metų balandį, paaiškinęs, kad to priežastis – „šeimyninės aplinkybės“.

Nuolatinės K. Tichonovos kelionės, lydint tokiam skaičiui apsaugininkų, brangiai kainavo. Pvz., viešbučių užsakymas kelionei į Miuncheną, apie kurią pasakota šios istorijos pradžioje, kainavo beveik 2 mln. rublių. Ir tai – tik viena kelionė, o kelionių būdavo dešimtys per metus. A. Skripčiako archyve nėra duomenų apie tai, kas mokėjo už šias keliones, kita vertus, akivaizdu, kad PAT darbuotojų kelionės buvo apmokamos iš biudžeto.

V. Putino šeimos nariai naudojosi ir kitais valstybiniais ištekliais savo dažnoms kelionėms. Pvz., kai 2018 m. balandį prašmatnus verslo klasės lėktuvas „Gulfstream G650“, kurio borto numeris – LX-SIX, atskraidino K. Tichonovą ir jos dukterį į Miuncheną pasimatyti su I. Zelenskiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją