Leidinio duomenimis, Vengrijos ir Švedijos ministrų pirmininkų Viktoro Orbano ir Ulfo Kristerssono derybose dėl Švedijos stojimo į NATO buvo kalbama ir apie Budapešto ketinimus įsigyti naikintuvų „Gripen“.

Praėjusios savaitės pabaigoje V. Orbanas savo metinėje programinėje kalboje teigė, kad „mūsų ginčas su Švedija artėja prie pabaigos“. Kaip rašo „Index“, Vengrijos premjero žodžiai gali būti susiję būtent su „Gripen“ įsigijimo sandoriu.

Jis taps platesnio Budapešto ir Stokholmo „karinio-gynybinio susitarimo“ dalimi, priduria leidinys ir primena, kad Vengrijos kariuomenė neseniai įtraukė į ginkluotę ir Švedijoje pagamintus beatotrankius šautuvus „Carl Gustaf M4“.

Remdamasis savo šaltiniais, „Index“ taip pat rašo, kad sprendimą dėl Švedijos stojimo į NATO Vengrijos parlamentas gali priimti jau per pirmąjį pavasario sesijos, kuri prasidės vasario 26 d., posėdį.

Kaip žinoma, Vengrija yra vienintelė NATO šalis, kuri dar nepritarė Švedijos stojimui į Aljansą.

Vengrija dėl šio klausimo balsuos pirmadienį, pranešė valdančiosios partijos „Fidesz“ aukšto rango pareigūnas.

„Fidesz“ parlamentinės frakcijos vadovas Mate Kocsis antradienį pareiškė, kad į parlamento „2024 m. vasario 26 dienos posėdžio darbotvarkę bus įtrauktas galutinis balsavimas... dėl Švedijos Karalystės prisijungimo prie Šiaurės Atlanto sutarties protokolo ratifikavimo, kuriam mūsų parlamentinė frakcija ketina pritarti“.

Suomija pernai balandį tapo 31-ąja JAV vadovaujamo karinio aljanso nare.

Neblokuos 13-ojo sankcijų Rusijai paketo

Vengrijos užsienio reikalų ministras Péteris Szijjártó pirmadienį „Facebook“ paskyroje pareiškė, kad Vengrija nebeblokuos naujo Europos Sąjungos sankcijų Rusijai paketo, nes tam „nebėra priežasčių“.

„Vengrija neblokuos sankcijų Rusijai paketo, nes parengiamajame etape pavyko pašalinti visus Vengrijos interesams prieštaraujančius punktus“, – sakė URM vadovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metinės „turėtų tapti dingstimi“ kalbėti apie ugnies nutraukimą ir taikos derybas.

Portalas primena, kad dar sausį Europos Sąjunga pradėjo svarstyti 13-ojo sankcijų prieš Rusiją paketo įvedimo klausimus.

Norima patvirtinti ribojimus iki antrųjų Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metinių.

ES šalių ambasadoriai kelis kartus bandė susitarti dėl naujų ribojamųjų priemonių prieš Rusiją, tačiau jiems taip ir nepavyko to padaryti. Kaip rašė „Financial Times“, naujas sankcijas blokavo Vengrija. Esą Budapeštas nenorėjo, kad į sankcijų sąrašus būtų įtrauktos Kinijos įmonės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)