Pasak pranešimo, vasaros pabaigoje uždarose samdinių šeimų pokalbių svetainėse pasirodė žinučių apie verbavimą į Rusijos gvardiją. Keletas tokių grupių narių žurnalistams patvirtino, kad buvę kaliniai, nuteisti už nesunkius ir vidutinio sunkumo nusikaltimus, iš tiesų kviečiami į Rusijos gvardiją, tačiau „ne į vadovaujamus postus ir net ne vidurinio rango karininkais“.

Leidinio korespondentas patvirtino pranešimus paskambinęs į kelių Rusijos gvardijos dalinių personalo skyrius ir prisistatęs buvusiu „Wagner“ samdiniu, turinčiu išnykusį teistumą. Iš personalo skyriaus pareigūnų žurnalistas sužinojo, kad buvę nuteistieji iš Jevgenijaus Prigožino įkurtos grupuotės iš tiesų gali stoti į tarnybą Rusijos gvardijoje, tačiau viskas priklauso nuo padaryto nusikaltimo pobūdžio ir nuo to, prieš kiek laiko potencialus kandidatas atliko bausmę.

Pavyzdžiui, už nusikaltimą, susijusį su narkotikais, nuteistas asmuo nebuvo priimtas į Rusijos gvardijos Maskvos dalinį, o Rostovo dalinyje žurnalistui, prisistačiusiam samdiniu, atlikusiu bausmę už vagystę, buvo pasiūlyta pasirašyti sutartį ir vykti saugoti „strateginių objektų“ į okupuotą Donecko srities dalį. Personalo skyriaus darbuotojas žurnalistui taip pat pasakė, kad darbo Rostove prie Dono buvusiems kaliniams nėra.

Kaip buvo pranešta anksčiau, nuteistieji Rusijoje aktyviai verbuojami dalyvauti kare Ukrainoje nuo 2022 metų vasaros. Jiems žadama malonė ir piniginis atlygis. 2023 metų birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino, kad pasirašo dekretus dėl malonės suteikimo kaliniams, sutikusiems kariauti Ukrainoje.

Iš pradžių J. Prigožinas užsiėmė nuteistųjų verbavimu savo grupuotei „Wagner“. 2023 metų vasarį buvo paskelbta, kad grupuotė nutraukė kalinių verbavimą. Vietoj jos tą daryti ėmėsi Gynybos ministerija. Rugsėjo mėnesį ministerija pasiūlė įtraukti nuteistuosius į „specialiųjų karinių šaukimų“ sąrašus.

2023 metų birželį V. Putinas pasirašė įstatymą, leidžiantį kariniams daliniams pasirašyti sutartis su nuteistaisiais, taip pat įtariamaisiais ir kaltinamaisiais baudžiamosiose bylose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)