„Mūsų klientas apkaltintas už tai, kad tris kartus kritiškai pasisakė prieš Rusijos valdžią per viešus renginius Lisabonoje, Helsinkyje ir Vašingtone. Šios kalbos nesukėlė jokios grėsmės (šaliai), tai buvo vieša, atvira kritika“, - naujienų agentūrai TASS sakė V. Kara-Murzos advokatas Vadimas Prochorovas.

V. Kara-Murzai jau anksčiau buvo iškeltos dvi baudžiamosios bylos, o dėl kaltinimų išdavyste jam gresia du dešimtmečiai už grotų. Jis buvo sulaikytas balandį už tai, kad, valdžios nuomone, skleidė „suklastotas naujienas“ apie Rusijos armiją.

Tą pačią dieną jis buvo įtrauktas į Rusijos vadinamųjų užsienio agentų sąrašą – tai etiketė, primenanti pasmerkimą „liaudies priešu“, plačiai naudotą visoje Sovietų Sąjungoje siekiant izoliuoti disidentus.

Rugpjūtį jis buvo apkaltintas dalyvavęs „nepageidaujamos organizacijos“ veikloje, kai suorganizavo paramos Rusijos politiniams kaliniams konferenciją.

Vakaruose išsilavinimą įgijęs aktyvistas ir žurnalistas buvo artimas opozicijos lyderio Boriso Nemcovo, 2015 m. nušauto ant tilto prie Kremliaus, ir Michailo Chodorkovskio, buvusio oligarcho, tapusio prezidento Vladimiro Putino kritiku, bendražygis.

V. Kara-Murza tvirtina, kad dėl savo politinės veiklos buvo nuodytas du kartus – 2015 m. ir 2017 m., bet, nepaisant to, toliau gyveno Rusijoje.

Antradienį Europos Žmogaus Teisių Teismas pasmerkė Maskvą uždraudus jam kandidatuoti per regioninius rinkimus tuo pagrindu, kad jis turi dvigubą Rusijos ir Didžiosios Britanijos pilietybę.

Rusijoje gimęs V. Kara-Murza gavo Didžiosios Britanijos pilietybę, su mama persikėlęs į Didžiąją Britaniją, kai jam buvo 15 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją