Žinomiausias ir ieškomiausias prie „Islamo valstybės“ prisidėjęs čečėnas – tai džihadistas Abu Omar al Shishani, dar žinomas Tarchano Batirašvilio vardu.

2012 m. gruzino ir čečėnės sūnus išvyko kariauti į Siriją, o 2013 m. prisidėjo prie „Islamo valstybės“ kovotojų, rašo vokiečių leidinys „Focus“.

Sklinda kalbos, kad šiuo metu 29-erių T. Batirašvilis atsidūręs tarp „Islamo valstybės“ vadovų. JAV paskelbė 5 mln. JAV dolerių (4,61 mln. eurų) atlygį už teroristo sulaikymą, tačiau Kremlių šio asmens sulaikymas turėtų dominti dar labiau.

Šis ekstremistas ne kartą yra pareiškęs, kad kitu jo tikslu taps Rusija, kuri, jo teigimu, yra Čečėnijos okupantė. 2014 m. Abu Omar al Shishani taip pat pareiškė, kad jo pavyzdžiu seks tūkstančiai kitų čečėnų.

Ekspertai savo ruožtu teigia, kad dauguma teroristų iš užsienio valstybių į Siriją ar Iraką atvyksta iš Šiaurės Kaukazo respublikų. Iš viso, Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) pateikiamais duomenimis, prie „Islamo valstybės“ pajėgų šiuo metu yra prisidėję 1,7 tūkst. čečėnų. Kitų šaltinių teigimu, tarp „Islamo valstybės“ kovotojų gali būti apie 5 tūkst. atvykėlių iš Šiaurės Kaukazo.

„Rusai baiminasi, kad iš „Islamo valstybės“ grįžę teroristai sugrąžins terorizmą į Šiaurės Kaukazą ir visą Rusiją. Savaime suprantama, jei jie sugrįš su pergale“, – įsitikinęs terorizmo ekspertas iš Vokietijos Udo Steinbachas.

„Jie norės vykdyti išvaduojamąjį karą Alacho vardu“, – neabejojo jis.

Eksperto teigimu, šių asmenų neapykanta Rusijai turi gilias istorines šaknis.

„Šiaurės Kaukazo tautos su Rusija kovoja nuo XIX a.; čečėnai niekada nesiekė netekti savo nepriklausomybės“, – samprotavo U. Steinbachas.