Tiesa, nepaisant tokio tikrumo, kol kas nesutariama, kokių nuolaidų pasiūlyti Vengrijai mainais už pritarimą finansinės pagalbos paketui ir kokias iš jų vengrai priims.

Anot keleto ES diplomatų ir valdininkų, Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas artėja prie kompromiso dėl iš bloko biudžeto skiriamų lėšų panaudojimo, net jeigu susitarimas neatitiks reikalavimų, kuriuos jis įvardijo po gruodžio mėnesį įvykusio viršūnių susitikimo, kai vetavo finansinę pagalbą Ukrainai.

„Politico“ pašnekovų teigimu, Briuselyje pradedama galvoti, kad šį kartą ES pavyko „perkąsti“ V. Orbano blefą.

„Gruodžio mėnesio viršūnių susitikimas privertė atsikvošėti... Keletas lyderių suprato, ką jis iš tikrųjų turi omenyje“, – sakė ES diplomatas.

Pažymima, kad Europos Komisija (EK) „aukštai pakėlė kartelę“, kalbant apie bet kokių lėšų skyrimą, ir leido suprasti, kad Vengrijai teks „nueiti ilgą kelią“, kol gaus savo lėšų dalį iš bendro fondo, skirto padėti šalims atsigauti po „ekonominio šoko“, kurį sukėlė koronaviruso pandemija.

EK taip pat svarsto galimybę įtraukti „avarinių stabdžių“ punktą, leisiantį bet kuriai valstybei narei, nepritariančiai tolesniam Ukrainos finansavimui, sustabdyti išmokų skyrimą ir pareikalauti, kad pagalbos klausimas būtų aptartas ES viršūnių susitikimo metu. Tiesa, toks variantas neleis nė vienai ES valstybei narei vetuoti išmokų.

Teigiama, kad konsensuso esmė yra tokia: bet kokį galutinį kompromisą turi sudaryti ir tam tikros nuolaidos Vengrijai, kurių užtektų, kad V. Orbanas galėtų pranešti apie „pergalę“.

„Gruodžio mėnesį jis pareiškė, kad jokios ES biudžeto lėšos nepasieks Ukrainos... Jeigu taip visgi nutiks, kaip jis galės sakyti, jog iškovojo pergalę?“ – pridūrė ES diplomatas.

Du diplomatai pažymėjo, kad antras Ukrainos finansavimo plano veto paragintų Briuselį remtis 7 straipsniu ir atimti iš Vengrijos veto teisę Europos Vadovų Taryboje.

Orbanas sulaukė paramos

Vengrijos ir Slovakijos lyderiai antradienį pranešė sutariantys dėl būtinybės peržiūrėti Europos Sąjungos planus dėl finansinės paramos Ukrainai. Tai potencialiai gera žinia Vengrijos ministrui pirmininkui V. Orbanui, praeitą mėnesį sutrukdžiusiam Europos Sąjungos pastangoms pritarti karo alinamos šalies finansavimui.

Po dvišalių derybų Budapešte Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico pareiškė pritariąs V. Orbano pozicijai, jog Europos Sąjunga neturėtų finansuoti suplanuoto 50 mlrd. eurų pagalbos Kyjivui paketo iš bloko biudžeto ir atkartojo Vengrijos premjero teiginius, jog karas Ukrainoje negali būti išspręstas karinėmis priemonėmis.

„Mes labai atidžiai išklausėme siūlymus, pateiktus ministro pirmininko Orbano, dėl poreikio peržiūrėti bloko biudžetą ir paramą Ukrainai. Pasikartosiu, jog manome, kad jie – racionalūs ir protingi“, – pareiškė R. Fico.

R. Fico komentarai viešoje erdvėje pasigirdo Europos Sąjungai bebandant užtikrinti finansinę paramą Ukrainai, ką gruodį padaryti sutrukdė V. Orbanas. Toks Vengrijos ministro elgesys papiktino daugumą bloko lyderių, norinčių pasirūpinti, jog ateinančius ketverius metus Kyjivas gautų stabilią finansinę paramą.

Sprendimams, susijusiems su Europos Sąjungos biudžetu, reikalingas vienbalsis pritarimas, ir V. Orbanas buvo vienintelis iš 27 bloko lyderių, balsavusių prieš finansavimą.

„Jeigu norime padėti Ukrainai, turėtume tą daryti nekenkdami Europos Sąjungos biudžetui“, – antradienį kalbėjo V. Orbanas.

R. Fico kalbėjo palaikantis V. Orbano rekomendaciją, esą, finansavimą reiktų padalinti į keturias dalis, kurios kasmet turėtų būtų svarstomos ir galimai blokuojamos.

„Laukiu mūsų susitikimo vasario 1 dieną Briuselyje, kur stebėsime jūsų teisėtą kovą, pradėtą per praeitą Europos Vadovų Tarybą“, – V. Orbanui pareiškė R. Fico.

Europos Sąjungos lyderiai tiksis vasario 1 dieną ir vėl bandys rasti bendrą kalbą dėl paramos paketo Ukrainai, tačiau V. Orbano veto ir toliau išlieka didžiausią nerimą keliantis veiksnys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją