Remiantis dokumentu, su kurio turiniu susipažino „Financial Times“, naujasis pasiūlymas numato kasmetines pagalbos Ukrainai apžvalgas, kurios turėtų būti rengiamos ateinančiu ketverių metų laikotarpiu.

Tačiau, priešingai nei reikalauja V. Orbanas, nė viena šalis, susipažinusi su apžvalga, tolesnio pagalbos teikimo vetuoti negalėtų.

Vis dėlto ES lyderiai „kiekvienais metais diskutuos apie priemonės [Ukrainai] įgyvendinimą, kad suformuluotų gaires, atspindinčias ES požiūrį į padėtį, susidariusią Rusijai vykdant agresiją prieš Ukrainą“.

Dėl šio pasiūlymo, pasak „Financial Times“, buvo susitarta ES valstybių narių ambasadorių susitikime, ir tai įvyko likus dienai iki lyderių susitikimo Briuselyje, per kurį bus tariamasi dėl pagalbos teikimo ir efektyvesnio bloko bendro biudžeto papildymo.

Kiek anksčiau Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas interviu leidiniui „Le Point“ teigė, kad Vengrija yra pasirengusi pritarti pasiūlymui teikti Ukrainai pagalbą iš Europos Sąjungos biudžeto, tačiau su sąlyga, kad kasmet bus balsuojama dėl finansavimo pratęsimo.

„Nusprendėme pateikti kompromisinį pasiūlymą: gerai, mes nesutinkame su biudžeto pataisomis. Nesutinkame, kad turime duoti (Ukrainai) 50 milijardų eurų, o tai didžiulė suma. Mes nesutinkame su tuo, kad turime juos duoti ketverius metus ir t. t. Bet tebūnie, Vengrija yra pasirengusi dalyvauti priimant dvidešimt septynių šalių sprendimą, jei jos garantuos, kad kasmet spręsime, ar toliau siųsime šiuos pinigus, ar ne“, – antradienį V. Orbano žodžius citavo „Le Point“.

Kartu Vengrijos premjeras pažymėjo, kad kasmetinis sprendimas dėl tolesnės pagalbos Ukrainai turi būti priimamas visais balsais. Jis taip pat skundėsi, kad kai kurios ES šalys jo reikalavimą interpretuoja kaip mėginimą šantažuoti.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį pareiškė, kad ES ras būdą, kaip suteikti paramą Ukrainai „su Vengrijos pritarimu ar be jo“.

„Vienaip ar kitaip mes rasime kokį nors sprendimą, su Orbanu ar be jo, kad paremtume Ukrainą“, – žurnalistams sakė D. Tuskas.

Ketvirtadienį blokas surengs specialų aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame bus ieškoma išeities iš susidariusios padėties, artėjant jau antrosioms karo metinėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)