Ši informacija pateikiama naujame „Bellingcat“ ir „The Insider“ tyrime, kuris buvo atliktas kartu su „Der Spiegel“.

Tyrėjams pavyko įrodyti, kad FSB darbuotojai prisidėjo prie žurnalisto Timūro Kuaševo, politiko Nikitos Isajevo ir aktyvisto Ruslano Magomedragimovo mirčių.

Žurnalisto ir žmogaus teisių gynėjo iš Nalčiko Timūro Kuaševo kūnas buvo rastas 2014 m. rugpjūčio 1 d. Ant lavono buvo aptikta hematomų ir dūrio švirkštu pėdsakas pažastyje.

Spėjama, kad žudikai jo burną ir nosį uždengė chloroforme išmirkytu skudurėliu, kad auka prarastų sąmonę. Oficiali mirties priežastis – ūminis koronarinis nepakankamumas.

Nužudymo dieną Nalčike buvo A. Navalno nuodytojai: Konstantinas Kudriavcevas, FSB Kriminalistikos institute gydytoju dirbęs Ivanas Osipovas ir dar du pareigūnai – Denisas Mačikinas ir Romanas Matiušinas.

Visuomeninio regioninio judėjimo„Jedinstvo“ („Sadval“) aktyvistą Ruslaną Magomedragimovą rado negyvą 2015 m. kovo 24 d. Kaspijske. Remiantis oficialia versija, jis buvo uždusintas, nors smurto pėdsakų nebuvo rasta.

Aktyvisto artimieji sakė, kad ant jo kaklo buvo aptiktos dvi žymės, panašios į žaizdeles po dūrių švirkštu. „Gydytojas-nuodytojas“ I. Osipovas tų metų sausio mėnesį du kartus buvo atskridęs į Machačkalą.

Likus savaitei iki žmogžudystės, į šį miestą atskrido ir K. Kudriavcevas. 2015 m. kovo 20 d. I. Osipovas atskrido į Vladikaukazą, iš kurio Kaspijską automobiliu galima pasiekti per keturias valandas. Po žmogžudystės praėjus dviem dienoms, I. Osipovas grįžo į Maskvą.

Nikita Isajevas mirė traukinyje 2019 metų lapkričio 16 dieną. Jo kelionės palydovė pasakojo, kad vyrui staiga pasidarė bloga – jam iš karto kilo įtarimų, kad buvo apnuodytas.

„Bellingcat“ skelbia, kad FSB pareigūnai N. Isajevą pradėjo sekti 2018 metų gruodį. Žurnalistai aptiko septynis pareigūnų ir N. Isajevo kelionių sutapimus pagal miestus ir datas. Skelbiama, kad jo nunuodijimo operacijoje dalyvavo Aleksejus Aleksandrovas ir Ivanas Osipovas, siejami ir su pasikėsinimu į A. Navalną.



Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas prieš apnuodijimą buvo stebimas ir sekamas Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) cheminio ginklo ekspertų, praėjusių metų gruodį bendrame žiniasklaidos pranešime atskleidė nepriklausoma tyrimų organizacija „Bellingcat“.

Rugpjūtį A. Navalnas susmuko iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą skridusiame lėktuve. Vėliau jis buvo perkeltas į Berlyną ir gydytas ten esančioje klinikoje. Vokiečių ekspertai pateikė išvadą, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

DW gruodį kalbėjosi su „Bellingcat“ tyrimų žurnalistu A. Toleriu. Jis yra A. Navalno apnuodijimą tiriančios komandos narys. „Mes išanalizavome Rusijos duomenų rinką, didžiulį kiekį telekomunikacijų duomenų, taip pat su keleiviais susijusius skrydžių dokumentus, kurie atrodė įtartini. Mes ieškojome žmonių, kurių kelionių maršrutai atitiko A. Navalno maršrutą maždaug tuo metu, kai jis buvo Sibire“, – aiškino žurnalistas.

„Bellingcat“ tyrimas atskleidė, kad į šią veiklą buvo įsitraukę aštuoni FSB dirbantys asmenys. Trijų iš jų kelionės maršrutas visiškai atitiko A. Navalno tuo metu, kai jis buvo nunuodytas.

„Šių žmonių kelionės maršrutas buvo visiškai toks pat – jie sekė A. Navalną. Ir tai nebuvo paprasti FSB pareigūnai. Tai buvo medicininiuose cheminio ginklo, sutampančio su tuo, nuo kurio Tomske galiausiai nukentėjo A. Navalnas, mokymuose dalyvavę asmenys“, – pasakojo A. Toleris.

Atliekant tyrimą, taip pat buvo nustatyta, kad FSB pareigūnai A. Navalną sekė jau seniai – jie po visą Rusiją keliavo paskui žymųjį Kremliaus kritiką.

„Atidžiau paanalizavę šiuos žmones, likome išties nustebę. Pastebėjome, kad šie žmonės drauge su keliais kolegomis sekė A. Navalną nuo 2017 m. daugiau nei 30 kelionių“, – dėstė tyrėjas.

A. Navalnas buvo areštuotas sausio 17 dieną Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Sausio 18 dieną policijos nuovadoje surengtas teismas jam skyrė areštą iki vasario 15 dienos.

Gruodžio 29 dieną Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) paskelbė A. Navalno paiešką už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.

Dešimtys tūkstančių protestuotojų sausio 23 d. dalyvavo protestuose, ragindami jį paleisti. Kremlius tvirtina, kad protestai yra neteisėti, o kai kurių protestuotojų demonstruojamas „smurto lygis neturi precedento“.

Ketvirtadienį Rusijos teismas nagrinės A. Navalno apeliacinį skundą dėl įkalinimo, o savaitgalį planuojamas naujas opozicijos mitingas, antradienį informavo artimas A. Navalno sąjungininkas Leonidas Volkovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (594)