YTN cituoja šaltinį vyriausybėje.

Kim Jong Unas esą specialiu traukiniu turėtų nuvykti prie Šiaurės Korėjos šiaurės rytinės sienos, o jo ir V. Putino susitikimas, kaip teigiama pranešime, greičiausiai įvyks jau antradienį. Anksčiau skelbta, kad susitikimas gali įvykti trečiadienį.

Rusijos agentūra „Interfax“ taip pat raše apie Šiaurės Korėjos vadovo atvykimą. Remiantis šį rytą skelbiama informacija, vizito tikimasi „artimiausiomis dienomis“.

Oficialiai nėra patvirtinta, kad Kim Jong Unas išvyko iš Šiaurės Korėjos.

JAV praėjusią savaitę pranešė, kad Kim Jong Unas tikisi išvykti į retą kelionę į užsienį, t. y. į Rusiją ir ten susitikti su prezidentu V. Putinu, kad aptartų ginklų tiekimą Maskvai jos karui prieš Ukrainą.

Ukraina tiek pietuose, tiek rytuose vykdo itin kruopščiai stebimą kontrpuolimą, kurį V. Putinas pirmadienį pavadino nesėkme, bet Maskva vis tiek nori skubiai užsitikrinti daugiau karinių tiekimų savo pajėgoms sustiprinti.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos (NST) atstovė spaudai Adrienne Watson sakė, kad „Rusijos ir KLDR derybos dėl ginklų aktyviai vyksta“, pavartodama Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos akronimą.

„Turime informacijos, kad Kim Jong Unas tikisi, jog šios diskusijos bus tęsiamos, įskaitant lyderių lygio diplomatinį dialogą Rusijoje“, – pridūrė ji.

JAV jau anksčiau perspėjo, kad Rusija jau pradėjo slaptas derybas su Šiaurės Korėja dėl įvairios amunicijos ir atsargų, skirtų Maskvos karo veiksmams, įsigijimo.

Pasak laikraščio „The New York Times“, Kimas šarvuotu traukiniu greičiausiai vyks į Vladivostoką, esantį Rusijos Ramiojo vandenyno pakrantėje netoli Šiaurės Korėjos, susitikti su V. Putinu.

Laikraštis teigė, kad V. Putinas nori iš Šiaurės Korėjos gauti artilerijos sviedinių ir prieštankinių raketų, o Kimas netgi gali atvykti į Maskvą, tačiau tai dar neaišku.

Kim Jong Unas, kaip pranešama, siekia pažangių technologijų, skirtų palydovams ir branduoliniams povandeniniams laivams, taip pat pagalbos maistu savo skurdžiai šaliai.

Seulo suvienijimo ministerijos, kuri rūpinasi abiejų Korėjų tarpusavio santykiais, pareigūnas sakė, kad įvairūs įvykiai indikuoja didėjančią ginklų sandorio tarp Pchenjano ir Maskvos galimybę.

„Bet koks Šiaurės Korėjos ir kaimyninių šalių bendradarbiavimas turi būti vykdomas taip, kad nekenktų tarptautinėms normoms ir taikai“, – sakė jis žurnalistams.

Vašingtonas teigia, kad, nepaisant savo neigimų, Šiaurės Korėja 2022 metais Rusijai tiekė įvairaus tipo raketas, kurias naudojo privati samdinių bendrovė „Wagner“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją