2019-ųjų sausio mėnesį gydytojai pirmą kartą R. Kadyrovui nustatė diagnozę „kasos nekrozė“, rašo leidinys. R. Kadyrovas ne itin slėpė, kad yra priverstas išeiti atostogų dėl „laikino nedarbingumo“, ir pats nurodė, jog turi sveikatos problemų.

„Visai neseniai dviem dienoms buvau išvykęs į inspekcinę kelionę aukštai į kalnus. Dėl snygio ir smarkaus vėjo truputį peršalau. Taigi, šiek tiek negaluoju, pakilo temperatūra, gripas... Šlovė Alachui, mano organizmas stiprus, lašelinės buvo prijungtos tik dvi dienas. Dabar viskas gerai“, – tada sakė jis.

Tiesa, R. Kadyrovo paaiškinimas atrodė nesąmoningas, juk eilinio peršalimo niekas negydo lašelinėmis. Po jo pareiškimo anoniminiai kanalai rašė apie Čečėnijos lyderio apnuodijimą.

Po to R. Kadyrovo sveikatos problemos tik blogėjo. 2019-aisiais jis gerokai sulieknėjo. Ženklus svorio kritimas – pirmas aktyviai besivystančios skausmingos ir sunkiai gydymui pasiduodančios kasos nekrozės simptomas.

2022 m. pavasarį Čečėnijos lyderio sveikatos būklė ėmė sparčiai blogėti, tačiau ši tema atsidūrė dėmesio centre tik praėjusiais metais. Dėl inkstų nepakankamumo ir plaučiuose užsilaikiusių skysčių R. Kadyrovas „papilnėjo“ pusantro karto. Jo pilvo forma įgijo visus kasos ascitui būdingus simptomus, atsirado smarkus dusulys, pasidarė sunku kalbėti, jis ėmė lėtai vaikščioti, rengtis pernelyg šiltai Čečėnijos klimatui. Svarbiausia, kad R. Kadyrovas pradingdavo svarbiausiomis akimirkomis. Vis dėlto Kremlius kartais jį versdavo rodytis viešumoje.

Ramzanas Kadyrovas

„R. Kadyrovas buvo paguldytas į ligoninę praėjusių metų rugsėjį dėl ūminio plaučių nepakankamumo, išsivysčiusio perdozavus raminamojo preparato „Dormicum“. Tai stiprus psicholeptikas, paprastai skiriamas pacientams nuraminti prieš chirurgines operacijas. „Dormicum“ veiklioji medžiaga midazolamas pasižymi raminamuoju, migdomuoju, anksiolitiniu, prieštraukuliniu ir raumenų atpalaiduojamuoju poveikiu. Dėl šių savybių „Dormicum“ puikiai tiko R. Kadyrovui, kurį kamuoja stiprūs skausmai, nemiga ir padidėjęs nerimas“, – rašo laikraštis, cituodamas savo šaltinius – Kremliuje dirbančius gydytojus.

Tada gydytojai pranešė, kad R. Kadyrovas atsidūrė komoje. Čečėnijos elitas išprovokavo informacijos cunamį. R. Kadyrovas buvo labai silpnas ir negalėjo greitai pasirodyti viešumoje, kad paneigtų šiuos gandus. Oficialiai žiniasklaida skelbė, kad jis „išvykęs į komandiruotę“.

Gydytojams pavyko iš dalies grąžinti „VIP paciento veiksnumą“. Tiesa, anot šaltinio, dirbančio Rusijos prezidento reikalų valdybos Centrinėje klinikinėje ligoninėje, sveikatos patikros metu buvo atliktas ir smegenų magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas, kurio rezultatai R. Kadyrovo artimuosius prislėgė. Čečėnijos lyderiui artimas šaltinis artimųjų reakciją į negailestingą gydytojų diagnozę interpretavo taip: „Ankstesnio lyderio jau nebebus, [nauja] liga [jam] darys didelį poveikį. Net jeigu jis dabar ir pasveiks, bus nei gyvas, nei miręs...“

Neseniai pasirodę filmuoti kadrai su R. Kadyrovu vėl sustiprino spėliones, jog artimo Vladimiro Putino sąjungininko sveikatos būklė nėra gera.

R. Kadyrovo mirties arba veiksnumo netekimo atveju Čečėnijos lyderiu galėtų tapti Apti Alaudinovas, teigia „Novaja Gazeta Europa“. Dabar jis vadovauja specialiosioms pajėgoms „Achmat“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)