Reaguojant į įspėjimą, buvo pasistengta sustiprinti kai kurių strateginių objektų, įskaitant Kremlių, saugumą, pavyzdžiui, buvo padidinta prezidento apsauga ir išdalyta daugiau ginklų, tačiau daryti ko nors daugiau niekas nesuskubo, rašo JAV dienraštis.

Kaip teigė Europos ir Ukrainos diplomatai, kurių pavardės nenurodomos, birželio 24-ąją V. Putinas nedavė nė vieno nurodymo, „buvo paralyžiuotas ir nesugebėjo ryžtingai veikti“.

„V. Putinas turėjo laiko sprendimams, kuriais galėjo likviduoti [maištą] ir areštuoti jo organizatorius. Prasidėję įvykiai sukėlė visa apimantį paralyžių, absoliutų siaubą ir pakrikimą. Ilgai niekas nežinojo, kaip į tai reaguoti“, – nurodė vienas Europos diplomatas.

Kadangi negavo įsakymų iš aukščiau, vietiniai pareigūnai, kaip antai Rostovo prie Dono valdžios atstovai, buvo priversti patys galvoti, kaip elgtis, ir galų gale nutarė nemėginti stabdyti ginkluotų smogikų, rašo „The Washington Post“.

Vienas iš leidinio kalbintų diplomatų paminėjo, kad kai kurie palaikė J. Prigožiną, jo valymo idėją, mat vadovavosi žinomu posakiu, kad žuvis pūva nuo galvos. Remiantis vieno aukšto rango NATO pareigūno žodžiais, kai kurie įtakingi Maskvos pareigūnai atrodė nusiteikę telktis aplink J. Prigožiną, o daugelis eilinių rusų karių norėjo, kad „Wagner“ šeimininkui pavyktų įvykdyti permainas Rusijos pajėgų viršūnėse, nes manė, kad tada jiems būtų lengviau kariauti.

„Daugelis, įskaitant svarbiausiems saugumo tarnybų ešelonams priklausančius pareigūnus ir karius, palaiko J. Prigožino siekį nušalinti aukščiausiąją Rusijos karinę vadovybę“, – cituoja laikraštis diplomatų, kurių pavardžių nemini, žodžius.

Kiti Rusijos jėgos struktūrų atstovai, anot informaciją pateikusių diplomatų, buvo pasibaisėję ir bandymu sukelti maištą, ir Kremliaus bejėgiškumu; jie įsitikinę, kad tokie dalykai įstums Rusiją į visiškos sumaišties laikotarpį.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, komentuodamas „The Washington Post“ paviešintus žvalgybos vertinimus, pareiškė, jog tai nesąmonės, skleidžiamos žmonių, kurie neturi jokios informacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)