Gruodžio mėnesį Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas vetavo Europos Sąjungos (ES) finansinės pagalbos Ukrainai paketą. Šis klausimas darosi vis aktualesnis, atsižvelgiant į aklavietę Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Kongrese, kur irgi nepavyksta susitarti dėl karinės pagalbos Ukrainai.

Norėdama įtikinti V. Orbaną atsisakyti dabartinio veto, EK pasiruošusi jam suteikti galimybę 2025 m. sustabdyti susitarimą dėl Ukrainos finansavimo, „The Financial Times“ pranešė trys su situacija susipažinę valdininkai.

ES sutinka įtraukti punktą, kad ketverių metų finansinės pagalbos paketas būtų peržiūrėtas kitais metais, kai bus galima įvertinti, ar Ukrainai reikia visos 50 mlrd. eurų sumos ir ar Kyjivas įvykdė reikalavimus, reikalingus ES pagalbai gauti. Tai suteiktų V. Orbanui galimybę vetuoti tolesnę finansinę pagalbą Ukrainai.

Remiantis „The Financial Times“ duomenimis, EK taip pat pasiruošusi rengti kasmetines peržiūras ir įtraukti punktą dėl „avarinio sustabdymo“ – bet kuri valstybė narė galės išreikšti nuogąstavimų dėl pagalbos Ukrainai teikimo.

Į klausimą, ar to užteks, kad Vengrijos premjeras atsisakytų veto, aukšto rango Vengrijos valdininkas atsakė: „Vis dar nesu tikras, bet, ko gero, taip.“ Vengrai „nori derėtis“, nurodė dar vienas laikraščio pašnekovas.

Gruodžio mėnesį Briuselis atblokavo Vengrijai skirtą 10 mlrd. eurų vertės finansavimą, kuris buvo įšaldytas dėl abejonių, kaip šalyje laikomasi įstatymo viršenybės principo, primena dienraštis (taigi, EK jau padarė nuolaidų Vengrijai ir pasirengusi padaryti dar).

Punkto dėl pagalbos Kyjivui peržiūrėjimo idėją Vengrija pirmą kartą pasiūlė spalio mėnesį, tačiau kiti ES lyderiai jai nepritarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)