Nuotraukose ir videomedžiagoje užfiksuotas A. Lukašenkos apsilankymas vadavietėje, tačiau jo storai sutvarstyta ranka ir užkimęs, nualintas balsas, regis, patvirtino gandus apie prastą sveikatos būklę, praneša „The Guardian“.

Su A. Lukašenkos administracija siejamame „Telegram“ kanale buvo paskelbta Baltarusijos lyderio nuotrauka, padaryta vadavietėje. Jis vilkėjo karinę uniformą, o kairė ranka buvo storai sutvarstyta.

Vėliau „Telegram“ kanale pasirodė, regis, to paties vizito metu padarytas vaizdo įrašas, kuriame nufilmuotas A. Lukašenkos surengtas susitikimas su generolais saugumo situacijai šalyje aptarti.

„Kaip suprantu, situacija nėra kritiška, bet visgi kelianti nerimą“, – sunkiai tardamas žodžius kalbėjo A. Lukašenka.

Kaip skelbia „Euronews“, A. Lukašenkos vaizdų paskelbimo tikslas aiškus – paneigti gandus ir pranešimus, kad A. Lukašenka sunkiai serga. Tačiau, regis, gandai tik pasitvirtino. Nuotraukose matyti, kad kairė ranka sutvarstyta. Kai A. Lukašenka dalyvavo gegužės 9-ąją Raudonojoje aikštėje surengtame parade, buvo sutvarstyta jo dešinė ranka. Svarstoma, kad taip atrodo perrišimas po lašelinės prijungimo.

Nepriklausomas politikos analitikas Valerijus Karbalevičius sakė, kad „informacijos apie lyderio sveikatą slėpimas nepagerina situacijos. Priešingai – paskatina gandų ir diagnozių laviną: nuo apnuodijimo iki vėžio.“

„A. Lukašenka sensta ir pradeda negaluoti. Vieno asmens režimui tai tampa rimtu veiksniu, galinčiu destabilizuoti visą sistemą, kuri ima braškėti“, – nurodė V. Karbalevičius.

Gydytojai iš Rusijos ir griūvantis įvaizdis

Dar prieš A. Lukašenkai pasirodant viešumoje, Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka kanalo „Nastojaščeje vremia“ eteryje kalbėjo, kad tarp Baltarusijos opozicijos jau prasidėjo rimtos diskusijos, ką daryti, jei A. Lukašenkai ateis galas.

„Mes susitikome su demokratinėmis jėgomis ir aptarėme, kaip veikti, kai, visai kaip filme „Stalino mirtis“, kažkas vyksta. Svarstėme, ką daryti, kaip užkirsti kelią Rusijos įtakai. Štai tokiomis temomis dabar diskutuojame“, – sakė jis.

Pasak jo, suprantama, jog A. Lukašenkai gali būti ir kažkokio chroniško negalavimo paūmėjimas, kažkas rimta. F. Viačiorka atkreipė dėmesį, kad tai prasidėjo kur kas anksčiau nei gegužės 9-ąją.

„Matėme, kad jo ranka subintuota, kad jis [sunkiai] juda. Žmogus nejaunas. Tai prasidėjo ne gegužės 9-ąją, tai prasidėjo prieš pusantro mėnesio, kai prasidėjo anomaliniai jo darbotvarkės pokyčiai. Paprastai jo išeiginės būna tik šeštadienį ir sekmadienį, bet atsirado ir ketvirtadienis, o dabar jis ilsėjosi didžiąją savaitės dalį, niekur nevyko, su niekuo nesusitiko. Akivaizdu, kad stresas. Trejus metus gyventi šalyje, kur kiekvienas tavęs nekenčia, jokiam žmogui nebūtų malonu“, – sakė F. Viačiorka.

Savaitgalį žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad gydyti A. Lukašenkos atvyko gydytojai iš Rusijos. Pasak F. Viačiorkos, Baltarusijos gydytojais A. Lukašenka nepasitiki.

„Juk jis yra sovietinio mąstymo žmogus. Jam atrodo, kad viskas tvarkoje tik Maskvoje ir kad geriausių specialistų reikia atsivežti iš ten. Baltarusiais, žinoma, jis nepasitiki. Jis nepamiršo 2020-ųjų, kai atrodė, kad net jo artimi bendražygiai stoja protestuojančiųjų pusėn. Dauguma tų, kuriuos jis paskyrė į postus, išvyko arba kokiu nors būdu palaikė protestą. Daugelis jėgos struktūrų pareigūnų, kurie tarnavo A. Lukašenkai iki 2020 m., išvyko ir prisijungė prie BYPOL. O gydytojai apskritai tapo didžiule teroristine grupuote. Tiek daug gydytojų išvyko po 2020 m., protestuodami prieš A. Lukašenką – nieko panašaus Baltarusijoje nėra buvę. Manau, kad tai irgi priežastis, kodėl jis nepasitiki Baltarusijos sveikatos priežiūros sistema“, – sakė S. Cichanouskajos patarėjas.

Kiek anksčiau viešojoje erdvėje pasirodžiusioje informacijoje šaltinis, apibūdindamas A. Lukašenkos būklę, minėjo širdies problemas, endokrininės sistemos problemas, prastą bendrą savijautą, bet nurodė, kad A. Lukašenka netrukus planuoja pasirodyti viešumoje, kad išsklaidytų visus gandus. Tiesa, spėliota, kad viešumoje Baltarusijos lyderis gali pasirodyti antradienį. Kaip aiškino F. Viačiorka, kiekviena diena, kiekviena minutė, kai A. Lukašenka nepasirodo, reiškia didžiulę paniką ir bruzdesį tarp valdininkų.

„Juk valdininkams visada draudė net ir pagalvoti, kad A. Lukašenka mirs. Manau, kad net jie neturi jokio veiksmų plano, nes tai visiškas tabu. Ir kuo ilgiau tai tęsis, tuo labiau viduje vyks puvimo, irimo procesas. Ir A. Lukašenkos, kaip alfa patino, įvaizdis griūva. Todėl, žinoma, jam reikia pasirodyti viešumoje dabar, kad parodytų, jog yra gyvas ir sveikas. Bet aš, aišku, norėčiau, kad A. Lukašenka ne ramiai mirtų, bet atsidurtų tribunole kartu su V. Putinu už visus karo nusikaltimus, už žmonių kankinimus, areštus, nes jo nusikaltimų sąrašas – milžiniškas“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)