NBC informacijos šaltinis – šeši neįvardyti asmenys, du iš kurių dirba dabartinėje administracijoje.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova šį pranešimą pavadino dezinformacija (būtent šį žodį cituoja „Interfax“), bet kuri būtent visos publikacijos vieta neatitinka tikrosios padėties, nepatikslino.

Tarp žmonių, bandžiusių užmegzti ryšį su Maskva, NBC paminėjo Užsienio santykių taryboje dirbančius Richardą Haassą (tarybos pirmininkas), Charlesą Kupchaną ir Thomą Grahamą. Visi jie yra dirbę ankstesnėse administracijose (G. H. Busho, B. Clintono ir G. W. Busho) kaip vienos arba kitos partijos atstovai.

Tvirtinama, kad visi trys Niujorke buvo susitikę su S. Lavrovu, o vienas iš ryšius užmegzti bandžiusių asmenų neseniai lankėsi Rusijoje.

Be to, jie neva susisiekė su Rusijos ekspertais, kuriuos laikė turinčiais prieigą prie Kremliaus. Nė vieno iš jų pavardės NBC šaltiniai nenurodė, kad nepakenktų tų asmenų saugumui.

Baltieji rūmai esą yra informuoti apie šiuos kontaktus ir netgi supažindinti su pokalbių turiniu, bet patys jokio vaidmens juos mezgant nevaidina.

Portalas „Sky News“, remdamasis JAV valstybės departamento atstovu spaudai, rašo, kad J. Bideno administracija nedavė leidimo šioms diskusijoms.

„Ir kaip jau ne kartą sakėme, nieko apie Ukrainą be Ukrainos“, – atstovą cituoja „Sky News“.

Balandžio mėnesį R. Haassas ir Ch. Kupchanas paskelbė straipsnį, kuriame išdėstė, kaip sustabdyti karo veiksmus. Jie rėmėsi mintimi, kad karas atsidūrė aklavietėje, o Ukraina nebūtinai sugebės atsikovoti visą Rusijos užgrobtą teritoriją, todėl siūlė nutraukti ugnį, atitraukti abiejų pusių karius ir faktiškai sukurti demilitarizuotąją zoną.

Kaip buvo rašyta NBC portale, toli gražu ne visi amerikiečių ekspertai palaiko šią iniciatyvą: kai kurie mano, kad dėl tokių veiksmų Rusijai gali susidaryti įspūdis, jog JAV tikslas – kuo skubesnė karo pabaiga, net jei toks variantas pakenktų Ukrainos interesams.

Kaip sakė prie iniciatyvos neprisidedantis Michaelas McFaulas, Rusijos reikalų ekspertas ir buvęs JAV ambasadorius Maskvoje, Rusijoje gali nepavykti rasti tokioms deryboms tinkamų pašnekovų, pelniusių pakankamą V. Putino pasitikėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)