„Mes išardysime visą šią Rusijos genocido sistemą, nuo jos sraigtelių iki architektų, ir pasieksime teisinių verdiktų“, – sakė V. Zelenskis savo kasdieniame vaizdo kreipimesi po antradienį Kyjive įvykusio susitikimo su Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausiuoju prokuroru Karimu Khanu.

Pripažinęs, kad tai nebus lengva užduotis, Ukrainos prezidentas sakė, kad „atsakas į Rusijos nusikaltimus šios agresijos akivaizdoje tiksliai laikantis teisinės valstybės principų ir pasitelkiant tarptautinio teismo galias pasitarnaus būtent kaip viena iš ilgalaikio ateities saugumo garantijų tiek ukrainiečiams, tiek kitoms tautoms“.

Rusijos įsiveržimas į Ukrainą neišvengiamai turės teisinių padarinių visiems tiems, kurie jį suplanavo, jam pritarė ir įgyvendino, sakė V. Zelenskis ir pabrėžė, kad turėtų būti ištirti ne tik įgyvendinusiųjų planus, bet ir „teroristinės valstybės politinės ir karinės vadovybės“ veiksmai.

TBT vyriausiasis prokuroras K. Khanas jau tiria padėtį Ukrainoje. Tyrimai gali apimti karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui ir genocidą. Vis dėlto TBT negali imtis veiksmų prieš Rusijos vadovybę, įskaitant prezidentą Vladimirą Putiną, nes nei Rusija, nei Ukraina nėra Romos statuto, kuriuo remiasi teismas, šalys.

Tai viena iš priežasčių, kodėl rugsėjį Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje V. Zelenskis reikalavo įsteigti specialųjį tribunolą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)