Visa tai buvo aptarta per pirmąjį dvišalių santykių istorijoje aukščiausio lygio pokalbį telefonu, „Telegram“ pranešė Ukrainos valstybės vadovas. Jis taip pat pakvietė Etiopijos premjerą apsilankyti Ukrainoje.

V. Zelenskis taip pat pažymėjo dialogo su Afrikos šalimis platformos kūrimo poreikį. „Etiopijos, Afrikos Sąjungos, visos Afrikos balsas mums labai svarbus“, – pabrėžė jis.

Kartu jis sakė, kad Ukraina išsiuntė beveik 300 tūkst. tonų maisto produktų į Etiopiją pagal Juodosios jūros grūdų iniciatyvą ir dar 90 tūkst. tonų grūdų pagal atskirą iniciatyvą „Grūdai iš Ukrainos“.

V. Zelenskis patikino savo kolegą, kad Ukraina yra pasirengusi išlikti pasaulinio aprūpinimo maistu saugumo garantu, taip pat suinteresuota plėtoti dvišalius santykius su Etiopija saugumo, skaitmeninimo ir kitose srityse.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, liepos 17 dieną Rusija paskelbė nutraukianti susitarimą su Turkija ir JT dėl Juodosios jūros grūdų iniciatyvos.

Susitarimas buvo sudarytas 2022 metų liepą. Šiuo tikslu buvo pasirašyti du dokumentai: vienas – dalyvaujant JT, Turkijai ir Ukrainai, o kitas – JT, Turkijai ir Rusijai. Susitarimas buvo kelis kartus pratęstas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją