Vaizdo kreipimesi į Naujosios Zelandijos parlamentą V. Zelenskis beveik metus trunkančią Rusijos invaziją pavadino „ekocidu“, kuris turės ilgalaikių pasekmių, ir paprašė Velingtono bei kitų šalių padidinti pagalbą.

„Šiuo metu 174 tūkst. kvadratinių kilometrų Ukrainos teritorijos yra užteršta minomis ir nesprogusiais sprogmenimis“, – sakė V. Zelenskis parlamentarams. Tai maždaug Kambodžos, Sirijos ar Urugvajaus dydžio teritorija.

V. Zelenskis paragino Naująją Zelandiją, kurios kariuomenė turi daug patirties išminavimo srityje, padėti vadovauti valymo darbams.

„Nėra tikros taikos, jei bent vienas vaikas gali žūti nuo paslėptos rusiškos priešpėstinės minos“, – sakė jis, pridurdamas, kad tiek Juodoji, tiek kaimyninė Azovo jūra taip pat yra nusėtos minomis „ir neteko šimtų tūkstančių gyvų būtybių, žuvusių dėl karo veiksmų“.

Per pastaruosius 10 mėnesių Ukrainos vadovas kreipėsi į dešimtis užsienio šalių parlamentų, siekdamas palaikyti ir sustiprinti pasaulinę koaliciją, remiančią Ukrainos gynybos pastangas.

Naujoji Zelandija iki šiol tiekė Kyjivui nedidelius kiekius įrangos bei rengė karinius mokymus, tačiau į Europą pasiuntė daugiau kaip 100 karių, kurie konsultavo Ukrainos ginkluotąsias pajėgas karybos klausimais.

Ministrė pirmininkė Jacinda Ardern nurodė, kad Naujoji Zelandija būtų pasirengusi padėti valyti teritoriją ir atstatyti šalį.

Naujosios Zelandijos vyriausybė trečiadienį pažadėjo skirti dar 2 mln. JAV dolerių humanitarinės pagalbos padėti Ukrainai išgyventi žiemą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją