Jis tai sakė per bendrą su Suomijos prezidentu Sauli Niinistö spaudos konferenciją Helsinkyje, pranešė „Ukrinform“.

„Kol vyks karas, mes nebūsime NATO. Mes tai aiškiai suvokiame. Tačiau norėtume, kad mūsų partnerės žengtų kai kuriuos galingus žingsnius, pasitiktų mus ir motyvuotų Ukrainos visuomenę, kad tai ne tik atviros durys, ne tik kas nors ateityje, mes norime palaikymo šiandien. Ir šiandien norime politinės paramos šia kryptimi, kad Ukraina būtų pakviesta“, – sakė šalies vadovas.

V. Zelenskis pabrėžė, jog geriausia ir stipriausia saugumo garantija yra narystė NATO, tačiau kol vyksta karas ir Ukraina nėra Aljanso narė, Kyjivui iš partnerių reikia saugumo garantijų. „Bet kuriuo atveju mūsų tikslas yra visateisė narystė Aljanse“, – pabrėžė prezidentas, priminęs, kad euroatlantinė integracija yra įtvirtinta Ukrainos Konstitucijoje.

Anksčiau pranešta, kad prezidentas V. Zelenskis trečiadienį atvyko į Suomiją dalyvauti Ukrainos ir Šiaurės Europos viršūnių susitikime.

NATO valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimas vyks Vilniuje 2023 m. liepos 11-12 dienomis.

Anksčiau V. Zelenskis yra sakęs, kad Ukraina rengiasi NATO viršūnių susitikimui Vilniuje ir tikisi politinio pakvietimo prisijungti prie Aljanso. Jis taip pat pabrėžė, kad prieš įstodama į NATO Ukraina turėtų gauti veiksmingas saugumo garantijas.

Užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba spaudžia, kad NATO priimtų politinį sprendimą ir jau per viršūnių susitikimą Vilniuje pateiktų konkretų Ukrainos stojimo grafiką arba įsipareigotų tai padaryti iki 2023 m. pabaigos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją