„Aptarėme kompleksą žingsnių Rusijos Federacijai stabdyti. Šiuo atžvilgiu mano nuomonė žinoma: žodis „stabdyti“ įrodo jos logiškumą. Bet kokios priemonės veiksmingos iki [agresijos], o ne po jos. Profilaktika geriau nei reanimacija. Tai įrodo ir pastarasis Britanijos vyriausybės sprendimas parengti įstatymą, sustiprinsiantį ir išplėsiantį sankcijas už agresiją prieš Ukrainą“, – po susitikimo sakė V. Zelenskis.

Jis taip pat padėkojo Londonui už paramą Kijevo siekiams įstoti į NATO.

Tuo metu B. Johnsonas dar kartą perspėjo, kad Rusijos pajėgos, sutelktos prie sienos su Ukraina, kelia „aiškų ir tikrą pavojų“.

„Matome telkiamą didelį skaičių karių, matome pasiruošimus visokioms operacijoms, atitinkančius [pasiruošimus] karinei kampanijai artimiausiu laiku“, – per bendrą spaudos konferenciją sakė britų premjeras.

B. Johnsonas paragino Rusiją atitraukti pajėgas ir rinktis diplomatines priemones, nes bet koks puolimas prieš Ukrainą būtų „katastrofa“.

„Gyvybiškai svarbu, kad Rusija žengtų žingsnį atgal ir pasirinktų diplomatijos kelią. Tikiu, kad tai tebėra įmanoma“, – pabrėžė jis.

Johnsonas: Ukrainos pasipriešinimas Rusijai bus kruvinas

Britų premjeraslankydamasis Kijeve pažadėjo Ukrainai paramą ir primygtinai įspėjo Rusiją dėl kaimynės puolimo. Ukrainos kariuomenės pasipriešinimas bus „įnirtingas ir kruvinas“, sakė jis spaudos konferencijoje su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Ši žinia esą turi būti aiški rusų visuomenei ir „rusų motinoms“. B. Johnsonas pareiškė labai tikįs, kad Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas atitraukus savo karius nuo Ukrainos sienos ir pasirinks diplomatiją.

V. Zelenskis antrino premjerui. „Ukraina ginsis iki galo“, - sakė jis. Rusai esą turi suprasti, kad karas baigsis tragedija. Šalis, žmonės ir kariuomenė, pasak prezidento, pasikeitė. „Dabar nebebus paprasto kokio nors miesto ar kaimo užėmimo, - pabrėžė V. Zelenskis. – Todėl atvirai sakau, kad tai nebus karas tarp Ukrainos ir Rusijos. Tai bus didelio masto karas Europoje“.

Pasak B. Johnsono, Rusijos invazija reikštų politinę, humanitarinę ir karinę katastrofą. Jis pagrasino, kad Didžioji Britanija ir jos sąjungininkės ruošia griežtas sankcijas Rusijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)