Pasak V. Zelenskio, „mes puolame“. Dabar iniciatyva priklauso Ukrainos kariškiams.

„Puolimas nėra spartus – tai faktas. Tačiau mes žengiame į priekį, o ne judame atgal, kaip rusai. Todėl aš tai vertinu teigiamai", – sakė jis.

Savo ruožtu Čekijos prezidentas Petras Pavelas patikslino, kad šiais metais Ukraina turės galimybę surengti tik vieną kontrpuolimą.

„Kontrpuolimui parengti reikia daug laiko ir išteklių. Todėl nerealu tikėtis, kad jam nepavykus iškart bus galima pradėti antrą kontrpuolimą", – sakė jis.

Per spaudos konferenciją vienas iš čekų žurnalistų paklausė V. Zelenskio, ar Ukraina neplanuoja „iškeldinti“ iš šalies rusiškai kalbančių piliečių. Prezidentas paprašė žurnalisto prieiti arčiau, kad jie matytų vienas kito akis.

„Aš matau jūsų akis, o jūs matote mano. Svarbu, kad jūs matote mano akis, o Putiną – tik girdite, bet nematote. Bet jūs tikite kažkokiomis nesąmonėmis", – pareiškė Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis pabrėžė, kad nuo savo invazijos pradžios Rusija žudė daugiausia rusakalbius ukrainiečius, kurių daugelis gyveno Rytų ir Pietų Ukrainoje. Jis priminė, kad dabar daugybę gyvenviečių rytuose ir pietuose kasdien atakuoja Rusija.

Anot jo, daug žmonių būtent dėl ​​neapykantos tokiems Rusijos veiksmams pereina prie ukrainiečių kalbos.

„Apie ką mes kalbame? Ką ir kur iškeldinti? Dėl kalbos Ukrainoje to niekada nebuvo“, – pažymėjo V. Zelenskis.

Liepos 6 d. surengtas V. Zelenskio vizitas į Prahą yra pirmasis Ukrainos prezidento apsilankymas Čekijoje per 14 metų. Į Čekijos sostinę Ukrainos valstybės vadovas atvyko iš Bulgarijos, kur susitiko su šios šalies ministru pirmininku Nikolajumi Denkovu ir prezidentu Rumenu Radevu.

Per bendrą spaudos konferenciją Ukrainos ir Čekijos prezidentai papasakojo, apie ką kalbėjo. Valstybių vadovai, be kita ko, aptarė karinę pagalbą Ukrainai, artėjantį NATO viršūnių susitikimą ir saugumo regione klausimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją