Susitikime, kurio nuotraukos išplito šį rytą, dalyvavo V. Orbanas, Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Italijos premjerė Giorgia Meloni, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas. Vėliau, kaip matyti iš skelbiamų nuotraukų, prie pokalbių prisijungė ir daugiau ES lyderių.

„The Guardian“ šaltinis, paklaustas, ar bent vienas lyderis grasino Vengrijos premjerui kažkokiomis pasekmėmis, pavyzdžiui, balsavimo teisės atėmimu ar kenkimu Vengrijos ekonomikai, apie kuriuos žiniasklaidoje buvo užsiminta anksčiau, atsakė nemanantis, kad jie turėjo griebtis kažkokių rimtų grasinimų, „nes pastarosios kelios savaitės parodė, kokios vieningos yra likusios 26 valstybės narės“.

„Tad tikrai nemanau, kad pats baisiausias grasinimas, iškomunikuotas savaitgalį (dėl žalos ekonomikai), davė vaisių. Tiesiog buvo aiškiai parodyta, kad jis lieka vienas“, – teigė šaltinis.

„The Guardian“ šaltinių teigimu, jiems susidarė įspūdis, kad V. Orbanas žinojo, jog „ryte jo žaidimas turės baigtis“.

„Jis nebuvo piktas ar suirzęs, bet jau žinojo“, – sakė vidinis šaltinis, teigiantis, kad pasiektas susitarimas tam tikra prasme V. Orbanui leidžia savo šalyje pasakoti istoriją, kurią gali pateikti kaip savo pergalę.

EVT susitikimas

Italų leidinys „Il Giornale“, remdamasis šaltiniais, skelbia, kad „pagrindinį vaidmenį“, siekiant perkalbėti V. Orbaną, atliko Italijos premjerė G. Meloni. Pasak leidinio šaltinių, G. Meloni diplomatinį darbą pradėjo prieš kelis mėnesius, o praėjusią savaitę jos aktyvumas pasiekė aukščiausią tašką. Skelbiama, kad nuo antradienio iki ketvirtadienio G. Meloni šiuo klausimu tris kartus kalbėjosi su V. Orbanu.

„Po antradienio pokalbio telefonu ir vakarykščio susitikimo viešbutyje, po kurio sekė ilgas naktinis delegacijų darbas, G. Meloni ir V. Orbanas vėl susitiko šiandien ryte, prieš prasidedant neeiliniam EVT susitikimui“, – rašo leidinys.

V. Orbanas ilgai tylėjo po to, kai ketvirtadienį paskelbta apie pasiektą susitarimą. Vėliau jis pareiškė, kad Vengrijai pavyko išsiderėti „kontrolės mechanizmą“, „užtikrinantį protingą pinigų panaudojimą“ Ukrainai. „Gavome garantijų, kad Vengrijos pinigai neatsidurs Ukrainoje“, – teigė jis.

Vengrijos ministras pirmininkas taip pat patikino esąs laimingas dėl palankios rinkų reakcijos į pasiektą susitarimą.


Vengrijos premjero politikos vadovas Balazsas Orbanas taip pat pateikė savo šiandieninio viršūnių susitikimo interpretaciją. „Paramos Ukrainai klausimu susidūrėme su dviem grėsmėmis – pirmoji buvo bandymas pasiųsti pinigus be kontrolės mechanizmų, o antroji – nerimas, kad Ukrainoje atsidurs Vengrijos žmonių pinigai. Šiandien mums pavyko išvengti abejų“, – sakė jis.

„Pirmųjų metų pabaigoje dėl paramos Ukrainai bus persitarta, o antrųjų metų pabaigoje klausimas bus svarstomas iš naujo ES ateinančio periodo biudžeto kontekste. Vengrijai teisėtai priklausančios ES lėšos ir liks mūsų žmonėms, taryba užtikrins sąžiningas derybų procedūras su Europos Komisija. Norėdami pasipriešinti karą palaikančioms nuotaikoms Briuselyje, dirbsime išvien, kad per ateinančius Europos Parlamento rinkimus situacija pasikeistų“, – pridūrė B. Orbanas.

Tik jo komentarai, kaip rašo, The Guardian“, tikrąjį lyderių susitarimo turinį ne visai atitinka. ES lyderių viršūnių susitikimo išvadose iš tikrųjų teigiama: „Remdamasi Europos Komisijos kasmetine paramos Ukrainai priemonės įgyvendinimo ataskaita, Europos Vadovų Taryba kiekvienais metais aptars jos įgyvendinimą ir pateiks savo įžvalgų bei gairių. Jeigu reikės, po dvejų metų Europos Vadovų Taryba pakvies Europos Komisiją siūlyti paramos persvarstymą Daugiametės finansų programos rėmuose.“

EVT susitikimas

Per lemiamą viršūnių susitikimą Briuselyje ES lyderiai stebėtinai greitai įveikė Vengrijos premjero veto. Iškilus abejonėms dėl JAV, kitos svarbios Ukrainos sąjungininkės, būsimos paramos Ukrainai, ES susitarimas yra didelis postūmis Kyjivui. Netrukus prasidės tretieji metai, kai Ukraina atremia įsiveržusios Rusijos puolimą. Pinigai užkamšys skyles Ukrainos vyriausybės biudžete ir leis mokėti atlyginimus bei teikti paslaugas jos kariams sulaikant Maskvos pajėgas.

V. Orbanas sukėlė 26 kolegų pyktį, kai gruodį sužlugdė susitarimą dėl pagalbos. Jie kaltino Vengrijos vadovą įkaite laikant Ukrainos ateitį ir šantažuojant Briuselį, kad gautų milijardus eurų Budapeštui skirtų įšaldytų ES lėšų. Manyta, kad grumtynės su V. Orbanu truks valandų valandas, tačiau susitarimas buvo paskelbtas netrukus po V. Orbano susitikimo su Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir ES institucijų vadovais.

Prieš tai lyderiai sakė, kad jei V. Orbanas neatsisakys savo pozicijos, bus sudaryta 26 šalių grupė, toliau teiksianti pagalbą Ukrainos vyriausybei. Tačiau tokia galimybė būtų pareikalavusi daugiau laiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)