Xi Jinpingas pakartojo Kinijos poziciją, kad reikia laikytis santūrumo ir vengti visko, kas gali pabloginti padėtį arba leisti jai tapti nekontroliuojama.

Reikėtų vengti atakų prieš civilius gyventojus ar objektus ir turi būti gerbiamas pažadas nenaudoti branduolinių ginklų, pabrėžė Xi Jinpingas. Jis pridūrė, kad biologiniai bei cheminiai ginklai jokiomis aplinkybėmis negali būti panaudoti prieš civilius branduolinius objektus, tokius kaip branduolinės jėgainės.

Savo pareiškime Xi Jinpingas pakartojo daugelį teiginių, išdėstytų vasarį Kinijos paskelbtame dokumente dėl karo Ukrainoje, nuvylusiame tarptautinę bendruomenę ir jos kritikuotame. Jis pakartojo, kad reikia atsižvelgti į „teisėtus visų šalių saugumo interesus“, tokia Pekino pozicija labiau atitina Rusijos argumentus.

Xi Jinpingas taip pat paragino sukurti „subalansuotą Europos saugumo sistemą“, paprastai tai suprantama kaip JAV ir NATO plėtros kritika.

Kaip ir vasario mėnesio 12 punktų dokumente, Xi Jinpingas vengė pasmerkti Rusijos agresiją bei nepasakė, ar Kinija panaudos savo įtaką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją