Mirties bausme vyras buvo nuteistas 1968 metais – jis pripažintas kaltu nužudęs keturis žmones. Buvęs boksininkas teoriškai gali su šiuo pasauliu atsisveikinti bet kurią dieną, tačiau nežino, kada tai įvyks – būtent nežinia ir žudo labiausiai.

Japonijoje myriop pasmerktieji niekada nežino, kada išmuš jų valanda.

Baisu ir tai, jog, paskutinės dienos 45 metus pralaukęs japonas gali būti nekaltas. „Amnesty International“ tvirtina, jog 77 metų vyras prisipažino nužudęs keturis žmones, nes buvo žiauriai kankinamas.

Žmogaus teisių gynėjai sako, jog įrodymai, padėję jį pripažinti kaltu, yra nepakankami. Esą policijos pareigūnai jį tardė ilgiau nei 14 valandų per parą beveik tris savaites – aišku, vyro advokato apklausų metu nebuvo.

Vienas iš H. Iwao nuteisęs teisėjas iš karto baigus nagrinėti bylą atsistatydino. Viešai jis pareiškė, jog „nuteisti nekaltą žmogų – jo sąžinei per daug“.

H. Iwao šią savaitę sužinos, ar teismas iki kovo pabaigos atnaujins jo bylą. Tai būtų paskutinė proga įrodyti savo nekaltumą – dauguma mirties dienos laukiančių pasmerktųjų tokios galimybės neturi.

Jeigu teisybės rasti nepavyks, jis bet kurią akimirką gali būti išvesdintas iš kameros ir pakartas. Bet kurią akimirką.

„Amnesty International“ teigia nuogąstaujanti dėl vyro psichinės būklės – laukimas jį praktiškai palaužė. Nors daugumai mirties bausmė pirmiausia asocijuojasi su Teksasu ar Artimaisiais rytais, Azijos ir Ramiojo vandenyno regione įvykdoma daugiausia mirties bausmių.

Vien Kinijoje įvykdoma tūkstančiai mirties bausmių, situacija panaši ir Indijoje, Japonijoje bei Pakistane.

Taigi, jeigu manėte, jog myriop pasmerktieji tiesiog sulaukia mirtinos injekcijos ir amžiams ramiai užmiega, labai klystate.