Markus Reichelis pripažino pardavęs CŽV už 95 tūkst. eurų dokumentus, kuriuose buvo Federalinės žvalgybos tarnybos (BND) agentų vardų ir adresų.

Jis taip pat perdavė tris įslaptintus dokumentus Rusijos slaptajai tarnybai .

Įtarimų dėl M.Reichelio kilo įsiplieskus skandalui dėl JAV vykdomo didelio masto šnipinėjimo, apie kurį byloja buvusio JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininko Edwardo Snowdeno nutekinti dokumentai. Dėl to paties skandalo BND, kuri yra Amerikos žvalgybos partnerė, apėmė precedento neturinti krizė.

M.Reichelis, kuris yra iš dalies neįgalus dėl skiepijimo komplikacijų vaikystėje ir kalba mikčiodamas, prisipažino šnipinėjęs užsienio tarnyboms, nes buvo nepatenkintas savo darbu BND.

„BND man niekas nieko nepatikėdavo. ČŽV buvo kitokia“, – jis sakė teismui lapkritį, kai buvo pradėta nagrinėti jo byla.

Pasak jo, bendradarbiavimas su CŽV buvo ne vien „nuotykis“: amerikiečiai suteikė M.Reicheliui tai, apie ką jis visada svajojo – pripažinimą.

„Meluočiau, jeigu sakyčiau, kad man tai nepatiko“, – jis sakė teismui.

Šis buvęs BND agentas toje Vokietijos tarnyboje dirbo nuo 2007 metų pabaigos. Jis buvo priskirtas mažiausią atlyginimą gaunančių pareigūnų kategotijai ir kas mėnesį gaudavo 1 200 eurų po mokesčių.

CŽV mokėjo nedaug daugiau: M.Reichelis gaudavo 10–20 tūkst. eurų per metus, perduodama grynuosius pinigus slaptoje susitikimo vietoje Austrijoje.

M.Reichelis tebedirbo BND, kai buvo suimtas praeitų metų liepos 2-ąją.