Nacionalsocializmo metais dešimčių tūkstančių homoseksualų privatumas, meilė ir orumas buvo „niekšingiausiai menkinami, neigiami ir pažeidinėjami“, kalbėjo prezidentas. „Jų egzistencija buvo naikinama. Jie buvo kankinami, siunčiami į sunkiųjų darbų kalėjimus ir koncentracijos stovyklas. Tūkstančiai šių vyrų žuvo“.

Tačiau ir pasibaigus nacionalsocializmui, homoseksualams Vokietijoje buvo daroma skriauda - VDR ir VFR, pabrėžė F. W. Steinmeieris. Federalinėje Respublikoje dešimtys tūkstančių vyrų, vadovaujantis 175-uoju paragrafu, kuris numatė bausmes už homoseksualumą, daugiau kaip 20 metų buvo „sulaikomi, teisiami ir kalinami“.

Šiandien visų gėjų, lesbiečių ir biseksualų, visų transseksualų ir interseksualų seksualinė orientacija ir seksualinis identitetas, „savaime suprantama, yra ginami mūsų valstybės“, sakė prezidentas. Tačiau kovoje su neapykanta homoseksualams esą „dar yra ką veikti“. „Mes neturėtume patenkinti atsilošti, kai homofobiški įžeidinėjimai šiandien kaip savaime suprantamas dalykas yra girdimi mokyklos kieme“, - teigė F. W. Steinmeieris.

Paminklas nacių persekiotiems homoseksualams buvo atidengtas 2008 metų gegužę. Jis stovi Berlyno parke „Tiergarten“, visiškai netoli holokausto memorialo.