Pranešama, kad lėktuvo įgulai tris kartus nepavyko atsakyti į dispečerių mėginimus su jais susisiekti.

Vokiečių leidinys „Bild“ teigia gavęs nutekintą Prancūzijos skrydžių dispečerių Vokietijos valdžios atstovams pateiktą ataskaitą, kurioje teigiama, kad per aštuonias minutes trukusį lėktuvo kritimą su lėktuvo įgula buvo nesėkmingai mėginta susisiekti tris kartus.

Specialistai teigė radę įrodymų, kad mįslingas laipsniškas „Germanwings“ lėktuvo kritimas užtruko mažiausiai 18 minučių, o ne aštuonias, kaip skelbta anksčiau.

Prancūzijos aplinkos apsaugos ir susisiekimo ministrė Segolene Royal teigia, kad lėktuvo „Airbus A320“ komanda į radijo pranešimus liovėsi reagavusi kovo 24 dieną 10.30 val., kai lėktuvas skrido virš Viduržemio jūros.

Skelbiama, kad 10.48 val. keleivinis lėktuvas sudužo į statų kalno šlaitą Prancūzijos Alpėse.

Atidarė lėktuvo „juodąją dėžę“

Prancūzų tyrėjai trečiadienį atidarė sumaitotą Vokietijos oro bendrovės lėktuvo „juodąją dėžę“ ir atitvėrė kalnuotą katastrofos vietą Alpėse, kur žuvo 150 žmonių, kai jų lėktuvas rėžėsi į kalną.

„Juodoji dėžė yra sugadinta ir artimiausiomis valandomis turi būti atkurta, kad būtų galima panaudoti jos duomenis“, – radijui RTL sakė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard`as Cazeneuve`as.

Iš įrašymo prietaiso duomenis išgaunantys tyrėjai pirmiausia koncentruosis ties „žmonių balsais, pokalbiais“ ir juos lydinčiais garsais iš pilotų kabinos, radijui „Europe 1“ sakė transporto sekretorius Alainas Vidalies`as.

Nacionalinės saugumo tarybos prezidentė ir direktorė bei buvusi Nacionalinės transporto saugumo tarybos pirmininkė Deborah Hersman pažymėjo, kad paprastai balsų įrašymo prietaiso duomenis galima gauti per kelias valandas.

Televizijos NBC laidai „Today“ ji sakė, kad šie duomenys leis sužinoti, kas vyko „tomis kritiškomis minutėmis ir sekundėmis, privedusiomis prie katastrofos“.

„Esu absoliučiai įsitikinusi, kad tyrėjai išsiaiškins, kas nutiko“, – teigė ji.

Trečiadienio vakarą Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as trečiadienį pranešė, kad rastas antrosios Alpėse sudužusio „Germanwings“ lėktuvo juodosios dėžės dėklas, bet be turinio.

„Mes tebeieškome antros juodosios dėžės; jos dėklas rastas, bet, deja, be dėžės jame“, – sakė jis per spaudos konferenciją, surengtą netoli katastrofos vietos, kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Ispanijos ministru pirmininku Mariano Rajoy.

Prancūzijos vidaus reikalų ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ paviešino naujas nuotraukas iš katastrofos vietos:


Oro bendrovės „Germanwings“ vykdomasis direktorius pranešė, kad remiantis turima informacija, Prancūzijos Alpėse sudužusiu lėktuvu skrido 75 Vokietijos, 35 Ispanijos ir du Jungtinių Valstijų piliečiai.

Thomas Winkelmannas trečiadienį Kelne žurnalistams sakė, kad šis sąrašas dar nėra galutinis, nes kompanija vis dar bando susisiekti su 27 aukų artimaisiais.

Pasak Th.Winkelmanno, kai kuriais atvejais žuvusiųjų pilietybė nėra visiškai aiški dėl turimos dviejų šalių pilietybės.

Tarp žuvusiųjų yra po du asmenis iš Austrijos, Argentinos, Irano ir Venesuelos, po vieną iš Britanijos, Nyderlandų, Kolumbijos, Meksikos, Japonijos,Danijos, Belgijos ir Izraelio, sakė jis.

Savo ruožtu Ispanijos vyriausybė pranešė identifikavusi 49 aukas iš Ispanijos, o Britanija sako mananti, jog lėktuvu skrido mažiausiai trys britai.

„Germanwings“ lainerio katastrofos vietoje Prancūzijos Alpėse prie 50 metų sudužo kitas lėktuvas

Prancūzijos Alpėse antradienį įvykusi Vokietijos keleivinio lainerio katastrofa buvo jau ne pirmoji toje vietoje: prieš pusę šimtmečio netoli Barsijoneto slidinėjimo kurorto sudužo į Vietnamą skridęs oro bendrovės „Air France“ lėktuvas.

Tas incidentas įvyko 1953 metų rugsėjo 1-ąją, už maždaug 16 km nuo Barsijoneto. Tąsyk žuvo visi 42 lėktuve buvę žmonės.

„Air France“ lėktuvas nukrito netoli tos vietos, kur antradienį į kalno šlaitą įsirėžė oro bendrovės „Germanwings“ laineris „Airbus A320“. Visi jame buvę 150 žmonių irgi žuvo.

„Air France“ lėktuvas sudužo skrisdamas naktį, pakeliui iš Paryžiaus į Saigoną. Jis kliudė kalno šlaitą ir nukrito į uolėtą tarpeklį prieš vidurnaktį.

Pilotas palaikė ryšį su Provanso Ekso regiono oro dispečeriais, o likus penkioms minutėms iki avarijos paprašė leisti pakilti į 4,1 km aukštį ir nepranešė apie jokį pavojų.

Apie nelaimę pranešė vienas laiškanešys, gyvenęs gretimame kaime ir pamatęs, kaip lėktuvas prieš vidurnaktį įsirėžė į kalną ir užsiliepsnojo.

Tarp tos katastrofos aukų buvo garsus prancūzų smuikininkas Jacques'as Thibaud.