Kaltinimai Hansui H. yra susiję su žvėriškumais Austrijos Mauthauzeno mirties stovykloje, sakoma Berlyno prokuratūros išplatintame pareiškime.

Įtariama, kad kaltinamasis nuo 1944-ųjų vasaros iki 1945-ųjų pavasario priklausė SS „Kaukolės“ batalionui (SS-Totenkopfsturmbann), veikusiam Mauthauzene – vienoje iš daugelio koncentracijos stovyklų, kur belaisviai buvo verčiami atlikti vergišką darbą.

Prokurorai teigia, kad dirbdamas sargybiniu kaltinamasis prisidėjo prie dešimčių tūkstančių kalinių žūties.

Per jo tarnybos stovykloje laikotarpį joje žuvo mažiausiai 36 223 žmonės. Sargybiniai dalyvaudavo žudant kalinius dujomis, mirtinomis injekcijomis, šaunamaisiais ginklais ir kitais būdais. Daugybė kitų belaisvių mirė nuo bado ir šalčio, nurodė prokurorai.

„Manoma, kad kaltinamasis žinojo apie visus šiuos žudymo metodus ir kitas siaubingas kalinių gyvenimo sąlygas“, – pažymima pareiškime.

„Manoma, kad šie nužudymo metodai buvo panaudoti prieš daugybę žmonių ir kad jie galėjo būti tik nužudomi tokiu būdu ir taip reguliariai, jeigu aukos buvo sergstimos tokių žmonių kaip jis“, – sakoma dokumente.

Mauthauzeno stovykloje iš viso buvo kalinami 200 tūkst. žmonių. Apie pusė žuvo jų žuvo, kol stovyklą 1945-ųjų gegužę išvadavo JAV kariai.

Berlyno teismas dabar turi apsispręsti, ar toliau nagrinėti Hansui H. iškeltą bylą.

Vokietijoje pastaruoju metu skubama nuteisti dar gyvus SS pajėgose tarnavusius asmenis, kadangi 2011-aisiais atsirado teisinis pagrindas buvusius nacius persekioti baudžiamąja tvarka. Toks precedentas buvo nustatytas išnagrinėjus buvusio sargybinio Johno Demjanjuko (Džono Demjaniuko) bylą.

Jis buvo nuteistas už tai, kad buvo sraigtelis nacių žudymo mašinoje Sobiboro koncentracijos stovykloje okupuotoje Lenkijoje, o ne už tai, kad asmeniškai prisidėjo prie žudynių ir kitų žvėriškumų.

Vokietijos teismai vėliau nuteisė už bendrininkavimą masinėse žudynėse Aušvico mirties stovyklos apskaitininką Oskarą Groeningą ir Reinholdą Hanningą – buvusį SS sargybinį, dirbusi toje pačioje stovykloje.

Abu vyrai buvo nuteisti būdami 94 metų, bet mirė nepradėję atlikti jiems skirtų bausmių.

Anksčiau šį mėnesį Miunsterio teismas pradėjo nagrinėti buvusiam nacių koncentracijos stovyklos sargybiniui Johannui Rehbogenui (Johanui Rėbogenui) iškeltą bylą dėl bendrininkavimo masiškai žudant žmones Štuthofo stovykloje okupuotoje Lenkijoje.