Vokietijos vyriausybė 2008-ųjų pabaigoje kreipėsi į teismą Hagoje, prašydama įvertinti, ar Italijoje priimti sprendimai išmokėti kompensacijas už nacių nusikaltimus neprieštarauja tarptautinei teisei. Ieškiniuose buvo kalbama apie 1943-1945 metų įvykius vokiečių okupuotoje Italijoje. Ieškovai reikalavo kompensacijų iš Vokietijos.

Italijos kasacinis teismas nusprendė, kad Vokietija žudynių Čiviteloje, per kurias Vermachto kariai 1944 metais nužudė 200 civilių, aukų artimiesiems turi sumokėti kompensaciją.

Vokietija atsisakė tai daryti. Ji argumentavo, kad toks ir panašūs teismų sprendimai pažeidžia valstybės imunitetą, kuris laikomas vienu tarptautinės teisės pagrindų. Privatūs asmenys esą negali pateikti ieškinių vienos valstybės teismams prieš kitą valstybę.

Į šį procesą buvo įtraukti ir graikai, kurie mėgino prisiteisti kompensacijas iš Vokietijos už nacių nužudytus savo artimuosius Distomo kaime 1944 metais. Italija leido jiems pateikti ieškinius prieš Vokietiją per savo teismus.

Vokietijai šis procesas TTT buvo be galo svarbus. Jei Hagoje būtų priimtas kitoks sprendimas, šalį būtų užplūdę daugybė ieškinių dėl kompensacijų už nacių įvykdytus nusikaltimus.

Vokietijos vyriausybė, remdamasi 1961 metų susitarimu, yra išmokėjusi Italijai 40 mln. markių už nacių nusikaltimus. Papildomai išmokėti individualias kompensacijas Vokietija nesutinka.