Vokietija dėl kibernetinės atakos laikinai atšaukė savo pasiuntinį Rusijoje

Neseniai užbaigto vyriausybinio tyrimo metu nustatyta, kad grupuotė pavadinimu „APT28“ įvykdė kibernetinę ataką prieš kanclerio Olafo Scholzo vadovaujamos socialdemokratų partijos (SPD) narius, praėjusią savaitę pranešė užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Šią grupuotę kontroliuoja Rusijos karo žvalgyba, o tai reiškia, kad tai buvo „Rusijos valstybės remiamas kibernetinis išpuolis prieš Vokietiją“, – pridūrė A. Baerbock. Rusija šiuos kaltinimus atmetė kaip „nepagrįstus“.

Pasiuntinys Alexanderis Grafas Lambsdorffas „buvo atšauktas konsultacijoms ir Berlyne praleis savaitę, po kurios grįš į Maskvą“, – Berlyne įvykusioje spaudos konferencijoje pasakė ministerijos atstovė spaudai.

Vokietijos vyriausybė šią kibernetinę ataką vertina „labai rimtai“ ir laiko ją išpuoliu „prieš mūsų laisvą demokratiją“, pasakė ji.

„APT28“, dar vadinama „Fancy Bear“, kaltinama įvykdžiusi dešimtis kibernetinių atakų įvairiose pasaulio šalyse.

Apie kompiuterinių įsilaužėlių išpuolį prieš SPD buvo paskelbta pernai. Berlyno teigimu, programišiai pasinaudojo pirmiau nežinoma programos „Microsoft Outlook“ spraga, kad įsilaužtų į el. pašto paskyras.

Berlynas praėjusią savaitę iškvietė laikinąjį Rusijos ambasados reikalų patikėtinį, kad šis pasiaiškintų dėl šio incidento.

Praėjusią savaitę Čekija taip pat pranešė, kad 2023 m. keletas jos valstybinių institucijų taip pat nukentėjo nuo kibernetinių atakų, taip pat įvykdytų naudojantis programos „Microsoft Outlook“ spraga. Dėl šių atakų taip pat kaltinama „APT28“.

Dėl šių išpuolių prieš dvi Europos Sąjungos nares šalių blokas perspėjo Maskvą apie jos „piktybinio elgesio kibernetinėje erdvėje“ pasekmes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją