Madride keli šimtai referendumo šalininkų ir priešininkų susirinko centrinėje Puerta del Solio aikštėje. Laikraščio „El Mundo“ duomenimis, policija turėjo jėga skirti manifestantus, kad užkirstų kelią susirėmimams.

Kaip praneša laikraštis „El Publico“, protesto akcijos buvo surengtos daugiau kaip 40-yje Ispanijos miestų, tarp jų - Valensija, Saragosa, Kompostelos Santjagas, Ovjedas, Valjadolidas. „Ačiū visiems Ispanijos demokratams, kurie stojo prieš represijas ir parėmė teisę rinktis“, - parašė tviteryje Katalonijos vadovas Carlesas Puigdemontas.

Trečiadienio rytą Ispanijos civilinė gvardija po kratų kelių Katalonijos autonominio regiono vyriausybės departamentų biuruose sulaikė 12 žmonių, tarp kurių - Katalonijos ekonomikos ir mokesčių žinybų vadovai, taip pat Telekomunikacijų, Darbo ir socialinių klausimų ministerijų darbuotojai. EFE duomenimis, per kratas tikriausiai buvo ieškoma dokumentų, susijusių su planuojamu referendumu dėl regiono nepriklausomybės.

Rugsėjo 6 d. Katalonijos parlamentas priėmė įstatymą dėl referendumo, kuris, Madrido nuomone, yra neteisėtas. Vėliau buvo pasirašytas potvarkis surengti plebiscitą spalio 1 d.

Be to, Katalonijos parlamentas patvirtino įstatymą, reguliuosiantį pasitraukimą iš Ispanijos sudėties, jeigu per referendumą pergalę iškovos nepriklausomybės šalininkai.

Ispanijos vyriausybė apskundė Katalonijos parlamento sprendimus Konstituciniame teisme, kuris anuliavo Katalonijos parlamento prezidiumo susitarimus, leidusius priimti įstatymą dėl referendumo organizavimo. Bet regiono valdžia tvirtina, kad referendumas vis tiek įvyks.